Τροφιμογενείς ιοί
Foodborne viruses
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Πασχαλίδη, Βαλανσία
Μπελεσιώτη, Μαρίνα
Ημερομηνία
2021-06Επιβλέπων
Batrinou, AnthimiaΛέξεις-κλειδιά
Νοροϊός ; Ηπατίτιδα Α ; Ηπατίτιδα Ε ; Τροφιμογενής λοίμωξη ; Επιδημιολογία ; Μέθοδοι αντιμετώπισηςΠερίληψη
Οι τροφιμογενείς ιοί έχουν αναγνωριστεί ως μία συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία τόσο για τη
βιομηχανία τροφίμων, όσο και για τη δημόσια υγεία. Ο νοροϊός (NoV) και ο ιός της ηπατίτιδας
Α (HAV) είναι υπεύθυνοι για την πλειονότητα των ιογενών κρουσμάτων, που προέρχονται
από τα τρόφιμα παγκοσμίως, ενώ ο ιός της ηπατίτιδας Ε (HEV) αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο
τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα λόγω της ζωονοσογόνου μετάδοσής του.
Οι κατηγορίες τροφίμων που έχουν παρατηρηθεί ότι αποτελούν “όχημα” των τριών αυτών ιών
είναι τα θαλασσινά, τα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, το χοιρινό κρέας και
το νερό. Οι προκαλούμενες από τους συγκεκριμένους ιούς λοιμώξεις μπορεί να είναι συνήθως
σποραδικές με συμπτώματα που δε χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας, όμως σε σπάνιες
περιπτώσεις η νόσος καθίσταται θανατηφόρα. Για το λόγο αυτό, δημιουργείται επιτακτική
ανάγκη ύπαρξης ελέγχου, εδραίωσης αποτελεσματικών τρόπων ανίχνευσης και εφαρμογής
προσαρμοσμένων στους ιούς μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης. Στην παρούσα εργασία
θα αναφερθούν τα χαρακτηριστικά των παραπάνω ιών, καθώς και η τρέχουσα κατάσταση της
επιστήμης σχετικά με την επιδημιολογία, την εκτίμηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και
τη διαχείριση των ιών σε επίπεδο επεξεργασίας τροφίμων. Παρατηρήσαμε ότι εξακολουθούν
να υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα, καθώς και κενά στη γνώση και την κατανόηση, σχετικά
με τον επιπολασμό και τη συχνότητα μόλυνσης των NoV, HAV και HEV στα τρόφιμα. Το
γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω έρευνα επί του θέματος.
Περίληψη
Foodborne viruses have been recognized as a growing concern for both the food industry and
public health. Norovirus (NoV) and hepatitis A virus (HAV) are responsible for the majority
of foodborne viral outbreaks worldwide, while hepatitis E virus (HEV) has been an emerging
risk in recent years, attracting attention due to its zoonotic transmission. The food categories
that have been observed to be “vehicles” for these three viruses are seafood, fresh and frozen
fruits and vegetables, pork and water. Infections caused by these viruses may be usually
sporadic with symptoms of little significance, but in rare cases the disease becomes fatal
Therefore, there is an urgent need to have control, to establish effective detection methods and
to apply virus-specific prevention and treatment methods. This paper will review the
characteristics of these viruses and the current state of the science on epidemiology, public
health risk assessment and virus management at the food processing level. We observed that
there are still limited data, as well as gaps in knowledge and understanding, on the prevalence
and frequency of NoV, HAV and HEV infection in food. This fact suggests that further research
on this topic is necessary.