Browsing Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων by Issue Date
Now showing items 61-80 of 401
-
Μελέτη αξιοποίησης αποβλήτων φυτικής προέλευσης για την παραλαβή συστατικών προστιθέμενης αξίας- Κλασικές και καινοτόμες τεχνικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η βιομηχανία τροφίμων δημιουργεί μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που απαιτούν προσεκτική διαχείριση ώστε η απόρριψή τους να πραγματοποιείται με τρόπο βιώσιμο και ασφαλή για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα. Συγκεκριμένα, ... -
Συγκέντρωση AGE's στις τροφές και η επίπτωση τους στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs = Advanced Glycation End products) είναι οργανικά μόρια που σχηματίζονται στους ζωντανούς οργανισμούς ή λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Η μελέτη επικεντρώνεται στις ... -
Η συμβολή των δεικτών NOVA και Nutri-score στην ενημέρωση του καταναλωτή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η παρούσα πτυχιακή εξετάζει την αντικατάσταση των επεξεργασμένων με λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και την σύνδεση τους με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες με την βοήθεια της ταξινόμησης NOVA, όπως και την επίδραση της ... -
Βιολογικά προϊόντα: απαιτήσεις, εμπόδια πιστοποίησης και διακίνησης, η θέση τους στην αγορά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Τις τελευταίες δεκαετίες, σε παγκόσμια κλίμακα έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα υπέρ της διατήρησης, της προστασίας και της προαγωγής του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ζώων. Το κίνημα αυτό σε συνδυασμό με τα διατροφικά ... -
Καινοτομία βιολογικών προϊόντων στη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τα βιολογικά προϊόντα, την συμβολή τους στις καταναλωτικές συνήθειες σε αγορές τοπικές και του εξωτερικού καθώς και την πορεία της εξέλιξής τους στον αγροτικό και εμπορικό τομέα από το ... -
Μέθοδοι επεξεργασίας υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την έρευνα των υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές, με βασικό σκοπό την ανάλυση των μεθόδων επεξεργασίας τους. Η εργασία αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση, καθώς πραγματοποιήθηκε ... -
Μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης σε εκχυλίσματα βρώσιμων ανθέων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Τα βρώσιμα άνθη χρησιμοποιούνταν από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Στη σημερινή εποχή η χρήση τους στη μαγειρική αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε ο ρόλος των ελληνικών φυτών, και ιδιαιτέρως της ελιάς, ως φυσικά αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά, καθώς και οι διάφοροι τρόποι παραλαβής των εκχυλισμάτων τους. Το φύλλο της ελιάς αποτελεί ... -
Ανασκόπηση της επίδρασης βιοδραστικών συστατικών υπερτροφών (superfoods) στο εντερικό μικροβίωμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί ένα σύνθετο και δυναμικό σύστημα μικροοργανισμών, με σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ερευνητικού ... -
Η σημασία των διατροφικών συμπληρωμάτων στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επίδραση των διατροφικών συμπληρωμάτων στην ανθρώπινη υγεία. Τα διατροφικά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν τα κενά στην ανθρώπινη διατροφή όταν αυτή είναι ... -
Συσχέτιση φυσικοχημικών ιδιοτήτων και αντιοξειδωτικής δράσης φαινολικών ενώσεων με in silico και in vitro μεθόδους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Οι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας δεδομένης της αποδεδειγμένης αντιοξειδωτικής τους ικανότητας και της δράσης ... -
Ανασκόπηση της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στη βιβλιογραφική ανασκόπηση (α) της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και (β) της επίδρασης των προβιοτικών και πρεβιοτικών ... -
Βιβλιογραφική επισκόπηση οργανοληπτικών μεθόδων για τη διαφοροποίηση και τον χαρακτηρισμό διαφορετικών δειγμάτων νερού. Συσχέτιση με μεθόδους χημικής ποιοτικής ανάλυσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-15)Ο ρόλος του νερού στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και την οικονομία είναι καταλυτικός. Για αυτό και είναι μείζονος σημασίας να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητά του, και δη του πόσιμου νερού. Σκοπός της ... -
Άγριο τριαντάφυλλο, λεβάντα, πράσινο τσάι: χημική σύσταση, αντιοξειδωτική και βιολογική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ανθρώπων για φυσικές λύσεις τόσο στη διατροφή όσο και στα καλλυντικά σκευάσματα, έχει αυξηθεί. Τα βότανα αποτελούν ιδανική επιλογή λόγω της υψηλής βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών ... -
Χημική σύσταση και βιολογική δράση του Υπερικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Το βαλσαμόχορτο ή St. John's Wort ή υπερικό (Hypericum), είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες για τη βιολογική του δράση. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνητικών μελετών, λόγω της φύσης του και ... -
Επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ, γκίνγκο μπιλόμπα: χημική σύσταση και βιολογική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη χημική σύσταση και βιολογική δράση των βοτάνων: επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ και γκίνγκο μπιλόμπα -
Χημική σύσταση και βιολογική δράση δυόσμου και βασιλικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Ο δυόσμος και ο βασιλικός περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τα βότανα αυτά να εκδηλώνουν αρκετές φαρμακευτικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως χάρη ... -
Η χημική σύσταση πριν και μετά την επεξεργασία, η αντιοξειδωτική δράση και οι επιπτώσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-17)Η παρούσα πτυχιακή εργασία, διεξήχθη ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα, για τα ροφήματα του καφέ και κατά πόσο αυτά, ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στάδια, από τη συλλογή έως την άλεση του ... -
Η νοθεία των τροφίμων, μελέτη περίπτωσης: η νοθεία του ελαιολάδου – Μοντέλο προσδιορισμού βέλτιστου τρόπου ανάμιξης ποσοτήτων ελαιολάδου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-20)Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα φυσικό προϊόν το οποίο λαμβάνεται μόνο με μηχανικές μεθόδους από τους καρπούς (δρύπες) της ελιάς (OleaeuropeaL). Η ιστορία της παραγωγής και κατανάλωσης του χάνεται στο βάθος του χρόνου με τους ... -
Portulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-22)Το τελευταίο διάστημα προέκυψε μία αυξανόμενη τάση στην εύρεση καινοτόμων τροφίμων και προϊόντων από είδη/ενώσεις που βρίσκονται στη φύση. Ως εκ τούτου, το «κυνήγι του θησαυρού» για την εύρεση αυτών των νέων πιθανών ...