Επίδραση εκχυλισιμότητας ξύλου δρυός στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά οίνου Σαββατιανού
Effect of oak wood extractability on the organoleptic characteristics of Savvatiano wine
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Λαμπρινόπουλος, Χρήστος
Ημερομηνία
2021-07-15Επιβλέπων
Νικολού, ΒασίλειοςΛέξεις-κλειδιά
Σαββατιανό ; Δρυς ; Εκχύλιση ; Υποκατάστατα βαρελιούΠερίληψη
Η παρούσα πτυχιακή εργασία θα παρουσιάσει βιβλιογραφικά στοιχεία της
χρήσης δρυός στην παραγωγή οίνου και ιδιαίτερα τη λευκή οινοποίηση, καθώς
και τη χρήση των υποκατάστατων του δρύινου βαρελιού. Θα ακολουθήσει
ανάλυση μίας πειραματικής εκχύλισης για την επίδραση εκχυλισιμότητας
γαλλικής δρυός σε διαφορετικές μορφές κομματιών, σε οίνο Σαββατιανού. Για
το πείραμα πραγματοποιήθηκαν τρεις εκχυλίσεις, χρησιμοποιήθηκαν τρεις
φιάλες 0,75 λίτρων οίνου Σαββατιανού ίδιας ετικέτας, και μελετήθηκε η
επίδραση εκχυλισιμότητας του ξύλου σε τρία διαφορετικά κοψίματα-
κοκκομετρικές διαστάσεις. Οι εκχυλίσεις είχαν διάρκεια σαράντα ημερών κατά
την οποία οι φιάλες παρέμειναν κλειστές με βιδωτό πώμα τύπου Stelvin και οι
συνθήκες του περιβάλλοντος παρέμειναν σταθερές και για τις τρεις,
κατάλληλες για παλαίωση και συντήρηση κρασιού. Τα αποτελέσματα στις
διαφορές των τριών διαφορετικών εκχυλίσεων αξιολογήθηκαν οργανοληπτικά
από ομάδα ατόμων με το πέρας των 40 ημερών εκχύλισης
Περίληψη
The present dissertation will present bibliographic data on the use of οak in
wine production and especially white vinification, as well as the use of oak barrel
substitutes. An analysis of an experimental extraction will follow on the effect of
French oak extractability in different forms of pieces on savvatiano wine. For
the experiment three extractions were performed, three bottles of 0.75 liters of
Savvatiano wine of the same label were used, and the effect of wood
extractability on three different cuts-granulometric dimensions was studied. The
extractions lasted forty days during which, the bottles were closed with a
Stelvin-type screw cap and the environmental conditions remained stable for all
three, suitable for wine aging and preservation. The results in the differences of
the three different extractions were evaluated by a group of people after the
forty days of extraction.