Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών: Recent submissions
Now showing items 121-140 of 262
-
Ο πληθωρισμός στα ποτά στην Ελλάδα & στην Ευρώπη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Ο πληθωρισμός είναι ένα οικονομικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε διάφορες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωζώνη είναι επιθυμητό στη σύγχρονη εποχή να διατηρείται ... -
Συγκριτική μελέτη παραγωγής ζύθου με χρήση εμπορικής ζύμης του είδους Lachancea thermotolerans σε ελεύθερη και ακινητοποιημένη μορφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-14)Οι ξινές μπύρες συνήθως παράγονται με την χρήση γαλακτικών βακτηρίων, η χρήση των οποίων επιφέρει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης μέσα στο ζυθοποιείο. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί ζυθοποιοί που επιθυμούν να κάνουν ξινές ... -
Μελέτη της επίδρασης εμπορικών ζυμομυκήτων στο μύκητα B. cinerea
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελέτησε την επίδραση εμπορικών ζυμομυκήτων οινοποίησης στην ανάπτυξη και την κονιδιογένεση του παθογόνου μύκητα Botrytis cinerea. Λόγω του μύκητα B. cinerea, σημαντικό μέρος της παραγωγής ... -
Ο ρόλος της σακχαροπεριεκτικότητας και του σιδήρου στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ζυμών Saccharomyces cerevisiae και Metschnikowia pulcherrima στην αλκοολική ζύμωση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)O οίνος είναι το προϊόν αλκοολικής ζύμωσης του γλεύκους, όπου συμμετέχουν πολλοί μικροοργανισμοί, με σημαντικότερη τη δράση του Saccharomyces cerevisiae που συνήθως κατευθύνει και ολοκληρώνει τη διαδικασία. Παράλληλα, ... -
Μελέτη της οξειδωσιμότητας σε ποικιλία της Μαλαγουζιάς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-30)Η Μαλαγουζιά ή Μαλαγούζια αποτελεί μια ελληνική λευκή ποκιλία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Καλλιεργείται σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας και για αυτό ο τελικός οίνος που προκύπτει, διαφέρει από τόπο ... -
Ελληνική Νομοθεσία και Αγορά Ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)Ο ζύθος από τη λέξη «ζέω» που σημαίνει «βράζω», έχει μια μακρά ιστορία, από την ανακάλυψή του μέχρι τον ερχομό του στην Ελλάδα με τις διάφορες νομοθετικές αλλαγές που έγιναν, φτάνοντας στην σημερινή εποχή. Η ίδρυση ... -
Μελέτη της αντιοξειδωτικής επίδρασης των βοτάνων βαλεριάνα ,ανεμώνη και λεβάντα στο οίνο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετάμε την επίδραση των βοτάνων βαλεριάνα, ανεμώνη και λεβάντα στην αντιοξειδωτική ικανότητα των οίνων και στο ολικό φαινολικό προφίλ τους. Η μελέτη διεξήχθη εργαστηριακά στις εγκαταστάσεις ... -
Αξιολόγηση φαινοτυπικών χαρακτηριστικών γηγενών ζυμών απομονωμένες από ελληνικούς οίνους διαφορετικών περιοχών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-23)Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του οινολογικού κόσμου, για την χρήση των κατάλληλων ζυμομυκήτων ως εναρκτήριες καλλιέργειες στην αλκοολική ζύμωση, όλο και αυξάνεται. Στην παρούσα μελέτη, 188 ζυμομύκητες που είχαν ... -
Διερεύνηση δυνατότητας της χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους από τη Λήμνο και την Κρήτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το μοσχάτο Σπίνας είναι δυο αρωματικές μοσχάτες ποικιλίες, οι οποίες συναντώνται σε νησιά της Ελλάδας, όπως είναι η Λήμνος και η Κρήτη. Το μοσχάτο της Αλεξανδρείας μεταφέρθηκε πριν πενήντα ... -
Ελληνικό κριθάρι και σιτάρι. Καλλιέργεια και αξιολόγησή τους για παραγωγή βύνης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Το επάγγελμα του οινολόγου – ζυθοποιού είναι πολλά περισσότερα από μια απλή αναλογία νερού, βύνης κριθαριού, λυκίσκου και μαγιάς. Ένας ζυθοποιός έχει την ανάγκη να γνωρίζει όλα τα στάδια της παραγωγής του ζύθου, από την ... -
Η επίδραση των κοινωνικών παραγόντων και των προσωπικών χαρακτηριστικών των καταναλωτών ως προς την πρόθεση αγοράς προϊόντων οίνου μέσω ψηφιακών εφαρμογών.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-05-11)Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη διερεύνηση των κοινωνικών παραγόντων και των προσωπικών χαρακτηριστικών των καταναλωτών ως προς την πρόθεση αγοράς προϊόντων οίνου μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Μετά την υγειονομική κρίση ... -
Ανάλυση της οικογένειας των γονιδίων Hsp100 στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-05-03)Το αμπέλι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επηρεάζεται συνεχώς από διάφορους παράγοντες. Γεωγραφικούς: γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, έδαφος, κλιματικούς: θερμοκρασίες μιας περιοχής, επαφή με τον ήλιο, ανέμους, μάζες νερού, ... -
Η επίδραση της κυτταρικής επαφής στην αλληλεπίδραση μεταξύ της ζύμης Metschnikowia pulcherrima και κοινών ειδών οινοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-04-28) -
Η αλληλοεπίδραση της αιθανόλης και των σακχάρων και οι επιπτώσεις της στις γεύσεις και τα αρώματα σε πρότυπα διαλύματα συνθετικών οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-24)Η μέχρι τώρα αναφορά στην βιβλιογραφία για την αλληλεπίδραση αιθανόλης και σακχάρων στον οίνο είναι περιορισμένη. Συνήθως οι έρευνες αυτές πραγματοποιούνται με χρήση των model wines. Τα model wines είναι ένα μέσο που βοηθά ... -
Μελέτη της επίδρασης διαφόρων συνθηκών στη ζύμωση ζύθου με L. thermotolerans
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-13)Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στη χρήση ζυμών non- Saccharomyces στον τομέα των ποτών. Ο λόγος αυτού του παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι ότι παραγωγοί αλλά και οι επιστήμονες αναζητούν διαφορετικές ζύμες ... -
Χρήση ειδικών ενζύμων-πηκτινασών σε σταφυλομάζα για την αύξηση του εκχυλιζόμενου γλεύκους με παράλληλη μείωση εκχύλισης φαινολικών ουσιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-04-11)Τις τελευταίες δεκαετίες πληθώρα ερευνών έχει διεξαχθεί στον τομέα των πηκτινολυτικών ενζύμων. Τα εν λόγω ένζυμα αποικοδομούν την πηκτίνη με σκοπό την διευκόλυνση της εκχύλισης, την αύξηση της απόδοσης μειώνοντας το ... -
Μελέτη των χαρακτηριστικών των εδαφών της Σαντορίνης και η επίδραση αυτών στην αμπελοκαλλιέργεια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα ξεχωριστά της κρασιά. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής από την οποία προέρχονται. Το ιδιαίτερο ... -
Ποσοτικοποίηση των πτητικών ουσιών από αλκοολούχα ποτά με αέρια χρωματογραφία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-21)Ερευνητική πτυχιακή στην οποία γίνεται ποσοτικοποίηση κάποιων πτητικών αρωματικών συστατικών που καθορίζουν το άρωμα των αλκοολούχων ποτών με χρήση αέριας χρωματογραφίας. -
Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε ζυθοποιεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-01)Η επεξεργασία των αποβλήτων ζυθοποιίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής μπύρας. Αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας είναι ημελέτηεπεξεργασίας υγρών αποβλήτων που προέρχονται από ζυθοποιία. Το ...