Show simple item record

Θρεπτική αξία και χρήση του φυτού της τσουκνίδας (Urtica dioica) ως πηγή βιοδραστικών ουσιών στα τρόφιμα

dc.contributor.advisorΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.authorΠαπαμανώλη, Ιωάννα
dc.date.accessioned2022-03-14T10:55:01Z
dc.date.available2022-03-14T10:55:01Z
dc.date.issued2022-03-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1858
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1709
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυτού της τσουκνίδας (Urtica dioica) ως ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιοενεργές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο. Παρουσιάζονται τα γενικά χαρακτηριστικά του φυτού και η παρασκευή λειτουργικών προϊόντων μέσω της χρήσης του άλευρου της τσουκνίδας, του εκχυλίσματός ή και ολόκληρου του φυτού με κύριο σκοπό την αύξηση της θρεπτικής αξίας υπαρχόντων τροφίμων ή την δημιουργία νέων. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται, η παρασκευή άρτου με άλευρο τσουκνίδας, φρέσκων εμπλουτισμένων ζυμαρικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ζύθου και η σύγκριση της θρεπτικής αξίας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους με τα αντίστοιχα συμβατικά. Αναφορά επίσης γίνεται στην χρήση του φυτού στην ιατρική, την υφαντουργία αλλά και σε λοιπές χρήσεις. Τέλος μέσω της μεθόδου ουσιαστικής ισοδυναμίας, αναλύονται τα συστατικά τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο και φαίνεται να βρίσκονται εντός του αποδεκτού ορίου πρόσληψης συγκρινόμενα με άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.el
dc.format.extent66el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΤσουκνίδαel
dc.subjectUrtica dioicael
dc.subjectΘρεπτική αξίαel
dc.subjectΒιοδραστικά συστατικάel
dc.subjectΧρήσεις στα τρόφιμαel
dc.subjectStinging nettleel
dc.subjectΜπύρα τσουκνίδαςel
dc.subjectΖυμαρικά τσουκνίδαςel
dc.subjectΨωμί τσουκνίδαςel
dc.subjectΓιαούρτι τσουκνίδαςel
dc.subjectΤυρί τσουκνίδαςel
dc.titleΘρεπτική αξία και χρήση του φυτού της τσουκνίδας (Urtica dioica) ως πηγή βιοδραστικών ουσιών στα τρόφιμαel
dc.title.alternativeNutritional value and use of the Stinging nettle plant (Urtica dioica) as a source of bioactive substances in foodel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeKanellou, Anastasia
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThis thesis aims to highlight the Stinging nettle plant (Urtica dioica) as a food rich in nutrients and bioactive compounds such as polyphenols, vitamins and minerals, with multiple benefits for humans. The general characteristics of the plant and the preparation of functional products are presented through the use of nettle flour, its extract or the whole plant itself with the main purpose of increasing the nutritional value of existing foods or the creation of new ones. More specifically, the preparation of bread with nettle flour, fresh fortified pasta, dairy products and beer is presented and the comparison of their nutritional value and organoleptic characteristics with the corresponding conventional ones. References are also made to the use of the plant in medicine, textiles and other uses. Finally, through the method of substantial equivalence, the ingredients that could have adverse effects on humans are analyzed and appear to be within the acceptable intake compared to other foods we consume daily.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές