Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εδώδιμη κάνναβη: βιοδραστικές ουσίες, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση

dc.contributor.advisorKanellou, Anastasia
dc.contributor.authorΞένου, Παναγιώτα
dc.date.accessioned2022-03-30T11:08:45Z
dc.date.available2022-03-30T11:08:45Z
dc.date.issued2022-03-08
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2025
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1876
dc.description.abstractΣτο πρώτο κεφάλαιο της πτυχιακής αυτής εργασίας αναγράφεται η ιστορία της κάνναβης, από το 4.000 π.χ έως και σήμερα και οι διάφορες χρήσεις της ανά τους αιώνες. Ακόμη, γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους διάφορους τύπους της κάνναβης, οι οποίοι είναι η Cannabis sativa, Cannabis indica και Cannabis ruderalis και αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του κάθε είδους. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μια εκτενής ανάλυση της χημικής σύστασης της κάνναβης, αναφέροντας τα βιοδραστικά και μη βιοδραστικά συστατικά της. Μερικά από αυτά είναι τα κανναβινοειδή τύπου THC, τα κανναβινοειδή τύπου κανναβιδιόλης, οι φαινολικές ενώσεις, τα τερπένια, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι διαιτητικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και άλλες φυσικές ενώσεις. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύεται η επίδραση της κάνναβης στο οξειδωτικό στρες και η αντιοξειδωτική δράση της. Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύεται η αντικαρκινική δράση της κάνναβης και συγκεκριμένα η δράση της στον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, η δράση της ενάντια στη λευχαιμία, στον καρκίνο του μαστού, στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και του προστάτη. Αυτές οι δράσεις αποδεικνύονται μέσα από πειραματικές μελέτες και εκτεταμένες έρευνες. Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο αφορά στην εδώδιμη κάνναβη, στην νομιμοποίηση της σε διάφορες χώρες και στη χρήση της για ανθρώπινη κατανάλωση μέσω των τροφίμων. Επίσης, αναλύονται τα συνηθέστερα βρώσιμα είδη κάνναβης όπως ποτά, αρτοσκευάσματα, σοκολάτες, ζελεδάκια, καραμέλες κ.α. Επιπροσθέτως, αναφέρεται και επεξηγείται η παραγωγή του γνωστού σε όλους ελαίου κάνναβης. Ακόμη, αναγράφονται οι επιδράσεις αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές, το πώς χρησιμοποιούνται για την θεραπεία διαφόρων διαταραχών και ασθενειών και οι πιθανές παρενέργειές τους. Κλείνοντας, αναλύονται οι έλεγχοι και οι κανόνες στη διαδικασία παραγωγής της κάνναβης, ώστε να αποφεύγονται τυχόν πιθανές επιμολύνσεις.el
dc.format.extent86el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΚάνναβηel
dc.subjectΑντικαρκινική δράση κάνναβηςel
dc.subjectΑντιοξειδωτική δράση κάνναβηςel
dc.subjectΒιοδραστικές ουσίες κάνναβηςel
dc.subjectΧημική ανάλυση κάνναβηςel
dc.subjectΕδώδιμη κάνναβηel
dc.titleΕδώδιμη κάνναβη: βιοδραστικές ουσίες, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράσηel
dc.title.alternativeEdible cannabis: bioactive substances, antioxidant and anti-cancer actionel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe first chapter describes the history of cannabis, from 4.000 BC to the present day and its various uses over the centuries. Α distinction between the different types of cannabis follows along with the characteristics of each species (Cannabis sativa, Cannabis indica and Cannabis ruderalis). In the second chapter, an extensive analysis of the chemical composition of cannabis takes place, listing its bioactive and non-bioactive components. Some of these are THC-type cannabinoids, cannabidiol-type cannabinoids, phenolic compounds, terpenes, carbohydrates, proteins, fats, dietary fiber, vitamins, minerals and other natural compounds. In the third chapter, the effect of cannabis on oxidative stress and its antioxidant action are analyzed. In the fourth chapter, the anti-tumor effect of cannabis is described, specifically its action on gastrointestinal tract cancer, its action against leukemia, breast cancer, cervical cancer and prostate cancer. These actions are proven through experimental studies and extensive research. Finally, the fifth chapter deals with edible cannabis, its legalization in various countries and its use for human consumption through food. Also, the most common edible types of hemp such as drinks, pastries, chocolates, jellies, candies etc. are cited. In addition, the production of the well-known hemp oil is mentioned and explained. It also lists the effects of these products on consumers, how they are used to treat various disorders and diseases, and their possible side effects. In conclusion, the controls and rules in the cannabis production process are extensively monitored, in order to avoid any possible contamination.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές