Τοξικότητα φυτικών ουσιών
Toxicity of food substances
Πτυχιακή εργασία
Author
Ζέρβα, Μαρία
Αρβανιτίδη, Φωτεινή - Πηνελόπη
Date
2022-03-01Advisor
HOUHOULA, DIMITRAKeywords
Τοξικότητα ; Φυτά με τοξικές ουσίες ; Κώνειο ; Πικροδάφνη ; Πειράματα για τοξικά φυτάAbstract
Βασικό αντικείμενο μελέτης της παρακάτω εργασίας με τίτλο «Τοξικότητα Φυτικών Ουσιών» αποτελεί η τοξικότητα που εμφανίζουν διάφορα φυτά από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναζητηθούν από την βιβλιογραφία πειράματα και περιστατικά που αποδεικνύουν την τοξική τους δράση.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά των ενδογενών φυτικών ουσιών, σε ποια φυτά εμπεριέχονται καθώς και τι βλάβη μπορεί να προκληθεί από αυτά. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται οι φυτικές τοξίνες ως δευτερογενείς μεταβολίτες και οι πέντε κατηγορίες αυτών.
Έπειτα ακολουθεί το κεφάλαιο 3 στο οποίο γίνεται λόγος για ένα φαινόμενο που παρατηρείται αρκετά συχνά κατά το οποίο βρώσιμα φυτά που φυτρώνουν πλάι σε τοξικά φυτά, πολλές φορές κατά την συγκομιδή μπερδεύονται μεταξύ τους, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως δηλητηρίαση.
Στην συνέχεια, στο κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται μερικά από τα πιο επικίνδυνα φυτά όπως είναι το κώνειο, η πικροδάφνη, το καστορέλαιο, το στραμώνιο, το ηράκλειον, ο ίταμος, η μπελαντόνα, ο νάρκισσος και τα μανιτάρια καθώς και τα τοξικά γένη των μανιταριών.
Τέλος, στο κεφάλαιο 5 αναφέρονται με βάση την βιβλιογραφία πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο με σκοπό να αποδείξουν αυτή την τοξική δράση των φυτών καθώς και περιπτώσεις δηλητηριάσεων μετά από κατάποση αυτών.
Κλείνουμε την εργασία μας με μια γενικότερη συζήτηση επί του θέματος και παραγράφοντας τα προσωπικά μας συμπεράσματα έπειτα από τις ανωτέρω βιβλιογραφικές πληροφορίες.
Abstract
The main object of the following work entitled "Toxicity of Plant Substances" is the toxicity shown by various plants from antiquity to the present day. The purpose of this work is to seek from the literature experiments and incidents, proof of their toxic action.
The first chapter refers to the endogenous plant substances, in which plants they are contained, as well as what damage can be caused by them. The second chapter lists plant toxins as secondary metabolites and their five categories.
This is followed by chapter 3, which discusses a phenomenon that is quite common, in which edible plants that grow next to toxic plants, often during harvest, are confused with each other, causing negative effects on human health, such as poisoning.
Next, chapter 4 presents some of the most dangerous plants such as Conium maculatum, Nerium oleander L, Ricinus communis, Datura stramonium L., Heracleum sphondylium, Taxus baccata L., Atropa belladonna, Narcissus serotinus and mushrooms, as well as the toxic genera of them.
Finally, chapter 5 reports on the basis of the literature experiments that have been carried out around the world in order to prove the toxic effects of plants, as well as cases of poisoning after ingestion.
We close our work with a more general discussion on the subject and prescribing our personal conclusions after the above bibliographic information.