Φυσιολογικά χαρακτηριστικά και αρωματικός χαρακτήρας οίνων πέντε ελληνικών ποικιλιών
Physiological characteristics and aromatic character of wines from five greek varieties
Keywords
Ασύρτικο ; Μαλαγουζιά ; Μοσχάτο Αλεξανδρείας ; Αγιωργίτικο ; Ξινόμαυρο ; Γεύση ; Άρωμα ; Αρωματικό προφίλ ; Αμπελογραφικά χαρακτηριστικάAbstract
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη των αμπελογραφικών χαρακτηριστικών και του αρωματικού χαρακτήρα των οίνων των ποικιλιών Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο.
Αρχικά, γίνεται μία εισαγωγή στις ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τη γεύση και την οσμή των οίνων γενικότερα και η διάκριση τους ανάλογα με το παραγωγικό στάδιο προέλευσης τους.
Στη συνέχεια, αναφέρονται βασικές πληροφορίες για τον ελληνικό αμπελώνα στο σύνολο του, και γίνεται επιμέρους εξέταση γενικών πληροφοριών και των αμπελογραφικών χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας ξεχωριστά.
Τέλος, γίνεται μία ανάλυση επάνω στους αρωματικούς χαρακτήρες των ποικιλιών. Γίνεται αναφορά σε πτητικές ενώσεις που αφορούν τις πέντε ποικιλίες, οι ποσότητες τους και αρώματα που αναδίδουν.
Abstract
The purpose of this work is the study of the viticultural characteristics and the aromatic character of the wines of the varieties Assyrtiko, Malagouzia, Moschato Alexandria, Agiorgitiko and Xinomavro.
Initially, an introduction is made to the compounds that are responsible for the taste and smell of wines in general and their distinction according to their productive stage of origin.
Then, basic information about the Greek vineyard as a whole is reported, and general information and the viticultural characteristics of each variety are examined separately.
Finally, an analysis is made on the aromatic characters of the varieties. Volatile compounds concerning the five varieties, their quantities and the aromas they emit, are referred.