Show simple item record

Μελέτη γενετικών πολυμορφισμών στις κύριες πρωτεΐνες του ελληνικού γάλακτος

dc.contributor.advisorΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.authorΠιτσινού, Αγγελική
dc.contributor.authorΜήτραϊ, Νικολέτα
dc.date.accessioned2022-05-16T09:10:57Z
dc.date.available2022-05-16T09:10:57Z
dc.date.issued2022-05-13
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2243
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2094
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη του πολυμορφισμού των πρωτεϊνών του γάλακτος. Οι κυριότερες αυτόχθονες φυλές βοοειδών που εκτρέφονται στην Ελλάδα είναι η Βραχυκερατική, η φυλή Κατερίνης, η Συκιάς και ο Ελληνικός Βούβαλος. Από τις φυλές που εισήχθησαν στον ελληνικό χώρο, ο κυριότερος εκπρόσωπος είναι η φυλή Holstein.Στο γάλα διακρίνουμε δύο ομάδες πρωτεϊνών : τις καζεΐνες και τις πρωτεΐνες ορού γάλακτος . Οι γενετικές παραλλαγές των πρωτεϊνών μπορούν να επηρεάσουν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, όπως το σημείο πήξης, τη θερμική σταθερότητα, την απόδοση και την αναλογία πρωτεϊνών. Έχουν εντοπισθεί τα υπεύθυνα γονίδια για την κωδικοποίηση των πρωτεϊνών. Ο προσδιορισμός του γενετικού πολυμορφισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με ηλεκτροφόρηση, τεχνικές HPLC, με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης – ανάλυση μονόκλωνου διαμορφωτικού πολυμορφισμού (PCR-SSCP). Μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί στις ελληνικές αυτόχθονες ποικιλίες αιγών, προβάτων και βοοειδών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γενετικές παραλλαγές των πρωτεϊνών του γάλακτος σχετίζονται με την απόδοση και διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του ελληνικού γάλακτος.el
dc.format.extent86el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΠρωτεΐνεςel
dc.subjectMέθοδοι ανίχνευσηςel
dc.subjectΑλβουμίνηel
dc.subjectΈνζυμαel
dc.subjectAs1 καζεΐνηel
dc.subjectAs2 καζεΐνηel
dc.subjectΓενετικός πολυμορφισμόςel
dc.subjectΓάλαel
dc.subjectΗλεκτροφόρησηel
dc.subjectΑνοσογλοβουλίνεςel
dc.titleΜελέτη γενετικών πολυμορφισμών στις κύριες πρωτεΐνες του ελληνικού γάλακτοςel
dc.title.alternativeStudy of genetic polymorphisms in the main proteins of Greek milkel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe purpose of this thesis is to study the polymorphism of milk proteins. The main indigenous breeds of cattle bred in Greece are Vrachykeratiki, the breed of Katerini, the Sykia and the Greek Buffalo. Of the breeds introduced in Greece, the main representative is the Holstein breed. In milk we distinguish two groups of proteins: caseins and whey proteins. Genetic variations of proteins can affect the technological characteristics of milk, such as coagulation point, thermal stability, yield and protein ratio. The genes responsible for encoding proteins have been identified. The determination of genetic polymorphism can be performed by electrophoresis, HPLC techniques, by the method of polymerase chain reaction (PCR) and polymerase chain reaction - single-stranded polymorphism analysis (PCR-SSCP). Studies have been carried out on the Greek indigenous varieties of goats, sheep and cattle and the results showed that the genetic variants of milk proteins are related to performance and shape the characteristics of Greek milk.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές