Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αφλατοξίνη Μ1 στο γάλα

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΑργύρη, Μυρτώ
dc.date.accessioned2022-05-24T09:58:28Z
dc.date.available2022-05-24T09:58:28Z
dc.date.issued2022-03-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2279
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2130
dc.description.abstractΟι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα προσβάλουν τις ζωοτροφές και στη συνέχεια τα ζώα. Η αφλατοξίνη Μ1 είναι ένα από τα προϊόντα μεταβολισμού της αφλατοξίνης Β1 και σχηματίζεται στο ήπαρ των ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές μολυσμένες με αφλατοξίνες, με αποτέλεσμα να περνάει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθιστώντας τα ακατάλληλα για κατανάλωση. Αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη βιομηχανία τροφίμων λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία ανθρώπων και ζώων, με κυριότερες τις ηπατικές αλλοιώσεις και την καρκινογένεση. Οι αφλατοξίνες κατηγορούνται συχνά για πρόκληση υγειονομικών κρίσεων και είναι από τις κυριότερες αιτίες ανάκλησης τροφίμων από την αγορά. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται μια γενική βιβλιογραφική αναφορά στις μυκοτοξίνες , τις αφλατοξίνες και τις επιπτώσεις αυτών στην υγεία, και ειδικότερα στην αφλατοξίνη Μ1 και το πώς επιδρά στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αναλύονται και τρόποι ανίχνευσης και προσδιορισμού της ουσίας. Επίσης περιγράφεται το νομοθετικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί για τις συγκεκριμένες τοξίνες. Τέλος πραγματοποιείται μια σύντομη στατιστική ανάλυση σε δείγματα γάλακτος από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας τα έτη 2017,2018 σχετικά με την περιεκτικότητα τους σε αφλατοξίνη Μ1.el
dc.format.extent94el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΜυκοτοξίνεςel
dc.subjectΑφλατοξίνη Μ1el
dc.subjectΑφλατοξίνη Β1el
dc.subjectΓάλαel
dc.subjectΜόλυνσηel
dc.titleΑφλατοξίνη Μ1 στο γάλαel
dc.title.alternativeAflatoxin M1 in milkel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedAflatoxins are mycotoxins that are produced by certain species of fungi and if not treated in time they infect feed and then animals. Aflatoxin M1 is one of the metabolic products of aflatoxin B1 and is formed in the liver of animals fed with aflatoxin contaminated feed, as a result of which it passed into milk and dairy products, making them inappropriate for consumption. It poses a serious risk to the food industry due to its adverse effects on human and animal health, mainly liver lesions and carcinogenesis. Aflatoxins are often blamed for causing health crises and are one of the main causes of food recall. In this dissertation , a general bibliographic reference is made to mycotoxins, aflatoxins and their effects on health, and in particular to aflatoxin M1 and how it affects milk and dairy products, while ways of detection and determination of the substance are analyzed. It also describes the legislative framework that has been set for these toxins. Finally, a brief statistical analysis is performed on milk samples from different regions of Greece in the years 2017, 2018 regarding their aflatoxin M1 content.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές