Αφλατοξίνη Μ1 στο γάλα
Aflatoxin M1 in milk
Λέξεις-κλειδιά
Μυκοτοξίνες ; Αφλατοξίνη Μ1 ; Αφλατοξίνη Β1 ; Γάλα ; ΜόλυνσηΠερίληψη
Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων και αν
δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα προσβάλουν τις ζωοτροφές και στη συνέχεια τα ζώα. Η
αφλατοξίνη Μ1 είναι ένα από τα προϊόντα μεταβολισμού της αφλατοξίνης Β1 και
σχηματίζεται στο ήπαρ των ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές μολυσμένες με
αφλατοξίνες, με αποτέλεσμα να περνάει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα,
καθιστώντας τα ακατάλληλα για κατανάλωση. Αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη
βιομηχανία τροφίμων λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία
ανθρώπων και ζώων, με κυριότερες τις ηπατικές αλλοιώσεις και την καρκινογένεση.
Οι αφλατοξίνες κατηγορούνται συχνά για πρόκληση υγειονομικών κρίσεων και είναι
από τις κυριότερες αιτίες ανάκλησης τροφίμων από την αγορά. Στην παρούσα
πτυχιακή εργασία γίνεται μια γενική βιβλιογραφική αναφορά στις μυκοτοξίνες , τις
αφλατοξίνες και τις επιπτώσεις αυτών στην υγεία, και ειδικότερα στην αφλατοξίνη
Μ1 και το πώς επιδρά στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αναλύονται και
τρόποι ανίχνευσης και προσδιορισμού της ουσίας. Επίσης περιγράφεται το
νομοθετικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί για τις συγκεκριμένες τοξίνες. Τέλος
πραγματοποιείται μια σύντομη στατιστική ανάλυση σε δείγματα γάλακτος από
διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας τα έτη 2017,2018 σχετικά με την περιεκτικότητα
τους σε αφλατοξίνη Μ1.
Περίληψη
Aflatoxins are mycotoxins that are produced by certain species of fungi and if not
treated in time they infect feed and then animals. Aflatoxin M1 is one of the metabolic
products of aflatoxin B1 and is formed in the liver of animals fed with aflatoxin
contaminated feed, as a result of which it passed into milk and dairy products, making
them inappropriate for consumption. It poses a serious risk to the food industry due to
its adverse effects on human and animal health, mainly liver lesions and
carcinogenesis. Aflatoxins are often blamed for causing health crises and are one of
the main causes of food recall. In this dissertation , a general bibliographic reference
is made to mycotoxins, aflatoxins and their effects on health, and in particular to
aflatoxin M1 and how it affects milk and dairy products, while ways of detection and
determination of the substance are analyzed. It also describes the legislative
framework that has been set for these toxins. Finally, a brief statistical analysis is
performed on milk samples from different regions of Greece in the years 2017, 2018
regarding their aflatoxin M1 content.