Trichinella Spiralis στα κρεατικά σκευάσματα
Trichinella Spiralis in meat preparations
Λέξεις-κλειδιά
Trichinella SpiralisΠερίληψη
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την Trichinella spiralis στα κρεατικά
σκευάσματα. Πρόκειται για ένα νηματώδες παράσιτο που μολύνει πολλά θηλαστικά
και μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Οι ώριμες προνύμφες
εισέρχονται στο γαστρεντερικό σύστημα, εγκαθίστανται στη βλεννογόνο του λεπτού
εντέρου, μετατρέπονται σε ενήλικες σκώληκες, αναπαράγονται και οι νεογέννητες
προνύμφες μεταφέρονται στους σκελετικούς μύες, όπου εγκαθίστανται. Η συχνότερη
αιτία για την ανθρώπινη μόλυνση, γνωστή ως τριχινέλλωση, είναι η κατανάλωση ωμού
ή μη σωστά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές
περιστατικών που σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος αλόγου, θηραμάτων ή
ακόμη και θαλάσσιων θηλαστικών.Η αντιμετώπιση της τριχινέλλωσης είναι τόσο πιο
αποτελεσματική όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει
κανονισμούς που καθορίζουν τις απαιτήσεις υγιεινής για τα ζωικά σκευάσματα
απέναντι στους βιολογικούς κινδύνους, αλλά και συγκεκριμένα απέναντι στην
Trichinella. Η προστασία του καταναλωτή από την μόλυνση με T.spiralis είναι ευθύνη
της μονάδας εκτροφής των ζώων που θα οδηγηθούν σε σφαγή, των σφαγείων, των
μονάδων επεξεργασίας του κρέατος, των αρμόδιων αρχών ελέγχου, αλλά και του ίδιου
του ατόμου που πρέπει να φροντίζει να μην καταναλώνει δυνητικά επικίνδυνα
προϊόντα. Η ανίχνευση του μολυσμένου κρέατος ή κρεατοσκευάσματος μπορεί να γίνει
με μεθόδους πέψης όπου ελευθερώνονται οι ώριμες προνύμφες και ελέγχεται
μικροσκοπικά η παρουσίας τους, με μεθόδους ανίχνευσης αντισωμάτων, όπως η
ELISΑ ή το τεστ Western blot.
Περίληψη
This dissertation deals with Trichinella spiralis in meat preparations. It is a
nematode parasite that infects many mammals and is transmitted to humans through
the food chain. Mature larvae enter the gastrointestinal tract, settle in the mucosa of
the small intestine, turn into adult worms, reproduce and the newborn larvae are
transported to the skeletal muscles, where they settle. The most common cause of
human infection, known as trichinosis, is the consumption of raw or improperly cooked
pork. However, there are reports of cases related to the consumption of horse meat,
prey or even marine mammals. The treatment of trichinosis is as effective as possible.
The European Union has adopted regulations laying down the hygiene requirements
for animal preparations against biological hazards, but also specifically for Trichinella.
Protecting the consumer from T. spiralis infection is the responsibility of the
slaughterhouse, the slaughterhouses, the meat processing plants, the competent
control authorities, but also the person who must take care not to consumes potentially
dangerous products. Detection of contaminated meat or meat products can be
detected by digestion methods where mature larvae are released and their presence
is microscopically monitored by antibody detection methods such as ELISA or the
Western blot test