Χημική σύσταση και βασικές ευεργετικές ιδιότητες χαρακτηριστικών φρούτων και οπωροκηπευτικών ελληνικής προελευσης
Chemical composition and basic beneficial properties of fruits and vegetables of greek origin
Keywords
Σκόρδο ; Κρεμμύδι ; Ρόδι ; Μπρόκολο ; Αντιοξειδωτικές ιδιότητες ; Χημική σύστασηAbstract
Τα φρούτα και τα λαχανικά από παλιά έχουν εκτιμηθεί ως μέρος του βασικού
διαιτολογίου του ανθρώπου. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα οπωροκηπευτικά αποτελούν
αντικείμενο πολλών ερευνητικών μελετών, λόγω της φύσης τους και των ευεργετικών
ιδιοτήτων τους που αποδίδεται στην σύστασή τους. Ενδεικτικά, στην παρούσα εργασία
θα αναλυθούν κάποια χαρακτηριαστικά Ελληνικά προϊόντα, το σκόρδο, το κρεμμύδι,
το μπρόκολο και το ρόδι, γνωστά στη διεθνή βιβλιογραφία για τα πολλαπλά οφέλη
τους στην υγεία του ανθρώπου.
Το ενδιαφέρον για τα πιθανά οφέλη αυτών των οπωροκηπευτικών προέρχεται από
την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν λειτουργικές και φαρμακευτικές ιδιότητες
οι οποίες συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας του ανθρώπου και στην θεραπεία
ασθενειών. Ορισμένες από τις φαρμακευτικές τους δράσεις είναι η αντιοξειδωτική, η
αντικαρκινική, η αντιμικροβιακή και βοηθούν στα καρδιακά νοσήματα.
Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τα κύρια συστατικά των επιλεγμένων τροφίμων, ενώ
παρατίθενται πειραματικά δεδομένα και αποτελέσματα μελετών που έχουν δείξει τις
ευεργετικές τους ιδιότητες, και πως αυτές συσχετίζονται με τα συστατικά τους.
Abstract
Fruits and vegetables have long been valued as part of the essential human diet. In
recent decades, fruit and vegetables have been the subject of many research studies
due to their rich characteristics and the beneficial properties attributed to their
composition. Indicatively, this paper will analyze some characteristic Greek products,
garlic, onion, broccoli and pomegranate, known in the international literature for their
multiple benefits to human health.
Interest in the potential benefits of these fruits and vegetables dates back to ancient
times. In particular, they have functional and medicinal properties that contribute to the
maintenance of human health and the treatment of diseases. Some of their medicinal
actions are antioxidant, anti-cancer, antimicrobial and help in heart disorders.
In this paper, the main components of the selected foods are presented, and
experimental data and results of studies that have shown their beneficial properties,
and how they correlate with their components are presented.