Show simple item record

Χημική σύσταση και βασικές ευεργετικές ιδιότητες χαρακτηριστικών φρούτων και οπωροκηπευτικών ελληνικής προελευσης

dc.contributor.advisorGiannakourou, Maria
dc.contributor.authorΔημακοπούλου, Ελένη
dc.contributor.authorΛάππα, Μαρία
dc.date.accessioned2022-09-19T07:33:29Z
dc.date.available2022-09-19T07:33:29Z
dc.date.issued2022-07-07
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2870
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2710
dc.description.abstractΤα φρούτα και τα λαχανικά από παλιά έχουν εκτιμηθεί ως μέρος του βασικού διαιτολογίου του ανθρώπου. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα οπωροκηπευτικά αποτελούν αντικείμενο πολλών ερευνητικών μελετών, λόγω της φύσης τους και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους που αποδίδεται στην σύστασή τους. Ενδεικτικά, στην παρούσα εργασία θα αναλυθούν κάποια χαρακτηριαστικά Ελληνικά προϊόντα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο και το ρόδι, γνωστά στη διεθνή βιβλιογραφία για τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου. Το ενδιαφέρον για τα πιθανά οφέλη αυτών των οπωροκηπευτικών προέρχεται από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν λειτουργικές και φαρμακευτικές ιδιότητες οι οποίες συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας του ανθρώπου και στην θεραπεία ασθενειών. Ορισμένες από τις φαρμακευτικές τους δράσεις είναι η αντιοξειδωτική, η αντικαρκινική, η αντιμικροβιακή και βοηθούν στα καρδιακά νοσήματα. Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τα κύρια συστατικά των επιλεγμένων τροφίμων, ενώ παρατίθενται πειραματικά δεδομένα και αποτελέσματα μελετών που έχουν δείξει τις ευεργετικές τους ιδιότητες, και πως αυτές συσχετίζονται με τα συστατικά τους.el
dc.format.extent84el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΣκόρδοel
dc.subjectΚρεμμύδιel
dc.subjectΡόδιel
dc.subjectΜπρόκολοel
dc.subjectΑντιοξειδωτικές ιδιότητεςel
dc.subjectΧημική σύστασηel
dc.titleΧημική σύσταση και βασικές ευεργετικές ιδιότητες χαρακτηριστικών φρούτων και οπωροκηπευτικών ελληνικής προελευσηςel
dc.title.alternativeChemical composition and basic beneficial properties of fruits and vegetables of greek originel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeRevelou, Panagiota-Kyriaki
dc.contributor.committeeΜάργαρη, Δήμητρα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedFruits and vegetables have long been valued as part of the essential human diet. In recent decades, fruit and vegetables have been the subject of many research studies due to their rich characteristics and the beneficial properties attributed to their composition. Indicatively, this paper will analyze some characteristic Greek products, garlic, onion, broccoli and pomegranate, known in the international literature for their multiple benefits to human health. Interest in the potential benefits of these fruits and vegetables dates back to ancient times. In particular, they have functional and medicinal properties that contribute to the maintenance of human health and the treatment of diseases. Some of their medicinal actions are antioxidant, anti-cancer, antimicrobial and help in heart disorders. In this paper, the main components of the selected foods are presented, and experimental data and results of studies that have shown their beneficial properties, and how they correlate with their components are presented.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές