dc.contributor.advisor | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.author | Κοσκινά, Δήμητρα | |
dc.contributor.author | Μπούγια, Κωνσταντίνα | |
dc.date.accessioned | 2022-09-21T09:19:58Z | |
dc.date.available | 2022-09-21T09:19:58Z | |
dc.date.issued | 2022-07-06 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2882 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2722 | |
dc.description.abstract | Οι εντερόκοκκοι ή αλλιώς εντερικοί κόκκοι είναι μικροοργανισμοί και
ειδικότερα βακτήρια γαλακτικοί οξέος. Επιπλέον, είναι προαιρετικά αναερόβια
βακτήρια που διατάσσονται μεμονωμένα ιδανικά όμως αναπτύσσονται στους
350C και δεν σχηματίζουν σπόρους. Αποτελούν σημαντικά νοσοκομειακά
παθογόνα λόγω της εγγενούς ανθεκτικότητάς τους σε πολλά αντιμικροβιακά
καθώς και της ικανότητάς τους να αποκτούν νέους μηχανισμούς
ανθεκτικότητας. Μεταξύ των εντεροκοκκικών ειδών, ο Enterococcus faecalis
και ο Enterococcus faecium είναι τα πιο συχνά απαντώμενα.
Οι εντερόκοκκοι απαντούν συνήθως σε μεγάλους αριθμούς σε
λαχανικά και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα ζυμωμένα λουκάνικα και
τα τυριά. Στα επεξεργασμένα κρέατα, οι εντερόκοκκοι δεν είναι επιθυμητοί
λόγω της αλλοίωσης που προκαλούν, ενώ αντίθετα έχουν σημαντικό ρόλο
στην ανάπτυξη οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κατά την ωρίμανση
πολλών τυριών.
Η νόσος από εντρόκοκκο προκαλεί λοίμωξη του ουροποιητικού
συστήματος, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, βακτηριαιμία, εκκολπωματίτιδα και
μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από
πλευρά ιατρικής με διάφορα αντιβιοτικά, με σπάνιες περιπτώσεις αυτά τα
βακτήρια να είναι ανθεκτικοί σε αυτά. Τις τελευταίες δεκαετίες οι εντερόκοκκοι
έχουν αναδειχθεί σε σημαντικά νοσοκομειακά παθογόνα σε
ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και σε μονάδες εντατικής θεραπείας. | el |
dc.format.extent | 103 | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Εντερόκοκκοι | el |
dc.title | Εντερόκοκκοι σε τρόφιμα | el |
dc.title.alternative | Enterococci in food | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κοντελές, Σπυρίδων | |
dc.contributor.committee | Μάντης, Φώτιος | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Enterococci, or intestinal granules, are microorganisms and in particular lactic acid bacteria. In addition, they are optionally anaerobic bacteria that
are arranged individually but ideally grow at 350C and do not form spores.
They are important nosocomial pathogens due to their intrinsic resistance to
many antimicrobials as well as their ability to acquire new resistance mechanisms. Among the enterococcal species, Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium are the most frequently encountered.
Enterococci are commonly found in large numbers in cabbage and
foods of animal origin, such as fermented sausages and cheeses. In processed meats, enterococci are undesirable because of the spoilage they
cause, but they play an important role in the development of organoleptic
characteristics during the ripening of many cheeses.
Enterococcal disease causes urinary tract infection, bacterial endocarditis, bacteremia, diverticulitis and meningitis. However, these infections can
be treated medically with various antibiotics, with rare cases of these bacteria
being resistant to them. In recent decades, enterococci have emerged as important nosocomial pathogens in immunosuppressed patients and intensive
care units. | el |