Now showing items 424-443 of 616

    • Ο ρόλος του κρασιού στην μεσογειακή διατροφή 

      Αραπίδη, Μαρία Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-28)
      Στην σημερινή εποχή εμφανίζονται πληθώρα από προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις κακές διατροφικές του συνήθειες. Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής απαιτεί την μέγιστη διάθεση ...
    • Ο ρόλος των HMOs στην βρεφική διατροφή. 

      Μάρκο, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
      Η συγκεκριμένη πτυχιακή έχει ως θέμα τους ολιγοσακχαρίτες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα και έχει σκοπό να κατανοήσουμε πως ο θηλασμός αποτελεί τον φυσικότερο και καλύτερο τρόπο διατροφής ενός βρέφους, καθώς επίσης να μας ...
    • Ο ρόλος των οξυγαλακτικών βακτηρίων στα τυριά τυρογάλακτος 

      Ισανκουλίδου, Ελένη; Παπαδάκη, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)
      Στην Ελλάδα ο τυροκομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ήδη από τα αρχαία χρόνια. Το τυρόγαλα ή αλλιώς ορός γάλακτος είναι το μεγαλύτερο απόβλητο της τυροκομίας αφού κάθε κιλό τυριού που παράγεται δίνει 9 λίτρα ...
    • Οδηγός εγκατάστασης και καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα 

      Αγγελίδης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-30)
      Η καλλιέργεια λυκίσκου (Humulus lupulus L.) στην Ελλάδα, παρόλο την δυνατότητα αποδοτικής καλλιέργειας και ευδοκίμησης, δεν είναι διαδεδομένη και σχεδόν εκλείπει, όπως επίσης και η επιστημονική έρευνα στο πεδίο αυτό, ...
    • Οι γονιδιακοί πολυμορφισμοί της SIRT1 ως δείκτες στην εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 

      Προύντζου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05-05)
      Εισαγωγή: Το γενετικό υπόβαθρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου στην παθογένεση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η σιρτουΐνη 1 (SIRT1) είναι μία NAD+ - εξαρτώμενη αποακετυλάση η οποία ανήκει στην οικογένεια των ρυθμιστών ...
    • Οι διαιτητικές ίνες και τα οφέλη τους στην υγεία των ανθρώπων 

      Κώτσης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)
    • Οι επιδράσεις των Kλιματικών αλλαγών στην Aμπελοκαλλιέργεια και Oινοποίηση στην Σαντορίνη τα τελευταία 30 χρόνια 

      Γρυπάρη, Μαργαρίτα-Παναγιώτα; Δράκου- Ψαρέλλη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-24)
      Το κλίμα και η αμπελουργία συνδέονται αναμφισβήτητα και επομένως η γνώση του επικρατέστερου καιρού και των κλιματολογικών συνθηκών μιας δεδομένης περιοχής είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη επιλογή ποικιλίας, τη βιώσιμη ...
    • Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα 

      Αλέπη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τις επιπτώσεις που η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ή δύναται να προκαλέσει στον αμπελοοινικό τομέα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί το κύριο αίτιο της επιτάχυνσης της κλιματικής ...
    • Οι ζύμες στην οινολογία και στην ποτοποιία 

      Κουμπούρας, Αντώνης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)
      Η αλκοολική ζύμωση είναι ίσως ο αρχαιότερος βιοτεχνολογικός μετασχηματισμός στην ανθρώπινη ιστορία. Οι χημικές αναλύσεις αρχαιολογικών δειγμάτων στην Κίνα, το Ιράν, την Αίγυπτο ή τη Γεωργία εντοπίζουν την παραγωγή οίνου ...
    • Οι μετρήσεις του αζώτου στην μπύρα 

      Βογιατζής, Πολυχρόνης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-01)
      Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κεντρικό αντικείμενο πραγμάτευσης τις μεθόδους μέτρησης του αζώτου στην μπύρα. Για την μελέτη του ερευνητικού αντικειμένου επιλέχθηκε η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Μέσα από ...
    • Οι Μύκητες Aspergillus και Penicillium στις Αλλοιώσεις Τροφίμων 

      Παυλοπούλου, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)
      Στην παρούσα πτυχιακή περιγράφεται η συμβολή των μυκήτων στις αλλοιώσεις των τροφίμων. Το φάσμα των μυκήτων είναι πάρα πολύ μεγάλο κι έτσι περιγράφεται η δράση δύο από τους πιο διαδεδομένους μύκητες Aspergillus και ...
    • Οι μυκοτοξίνες του γένους Fusarium και η επικινδυνότητα στα τρόφιμα 

      Μπινιάκου, Ελένη; Στεφανή, Ίρις-Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
      Το γένος των μυκήτων Fusarium είναι χαρακτηριστικό παθογόνο κυρίως για φυτικές καλλιέργειες και κατά συνέπεια και για ζωικούς και ανθρώπινους οργανισμούς. Οι μύκητες υπάρχουν στο έδαφος, σε υπόγειες εγκαταστάσεις και ...
    • Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιών 

      Φλέσσουρα, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Το αμπέλι, μία ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχει επηρεαστεί από την αλλαγή του κλίματος. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη του φυτού και για την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών απαιτούνται καθορισμένες ...
    • Οι φωτοσυνθετικές αποκρίσεις των φύλλων του αμπελιού υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών 

      Μαυρόκωστα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06-30)
      Έχει εκτιμηθεί ότι η κλιματική αλλαγή, από την άποψη των αλλαγών στα πρότυπα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επόμενες δεκαετίες στην αμπελουργική ζώνη της Ευρώπης. Η θερμική αύξηση μπορεί ...
    • Οίνοι από γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, το παρόν και το μέλλον 

      Γαλανάκη, Χρυσούλα; Χαρίτου, Αθηνά Μάλαμα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-08)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει όλες τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου και τη μελλοντική τους πορεία σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Επιπροσθέτως, στο ερευνητικό κομμάτι παρουσιάζεται η γνώση ...
    • Οίνοι χωρίς αλκοόλ και οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα αιθανόλης: επισκόπηση και μέθοδοι παραγωγής 

      Κιούσης, Βασίλης; Στεφάνου, Άννα-Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10)
      Ο σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να κάνουμε μια γενική επισκόπηση των παραπάνω κατηγοριών ποτών ξεκινώντας από την νομοθεσία που τα διέπει, τις καταναλωτικές τάσεις και τις προσεγγίσεις Μάρκετινγκ αυτών στις διάφορες ...
    • Οίνοι χωρίς αλκοόλ και οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα αιθανόλης: πώς αποτυπώνεται η εικόνα, οι απόψεις και η πρόθεση αγοράς των Ελλήνων καταναλωτών για τις παραπάνω δύο κατηγορίες ποτών 

      Νικολουδάκη, Άρτεμις Αρετή; Γκαλημάνη, Ειρήνη Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-09)
      Το αυξανόμενο ενδιαφέρον σε ποτά με χαμηλή και μηδενική περιεκτικότητα σε αιθανόλη αποτελεί μια παγκόσμια τάση η οποία έχει επηρεάσει και την κατηγορία του οίνου. Στην παραπάνω βάση, σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν ...
    • Οίνος και υγεία 

      Πατηνιώτης, Ματθαίος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-21)
      Το κρασί είναι ένα υδροαλκοολικό διάλυμα (80-85% νερό) που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία χημικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των οργανικών οξέων, των φαινολικών ενώσεων, των αρωματικών ενώσεων, των ...
    • Οινολογικό δυναμικό στελεχών του είδους Metschnikowia pulcherrima απομονωμένων από ελληνικούς αμπελώνες 

      Μπίρνιο, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Οι γηγενείς ζύμες των σταφυλιών έχουν την ιδιότητα να προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον οίνο. Ωστόσο, η συνεχής χρήση εμπορικών στελεχών ζυμομυκήτων επισκιάζει την έκφραση των αυτόχθονων ζυμών στο τελικό προϊόν. Η ...
    • Οινοτουρισμός - Οινικές διαδρομές της Αττικής 

      Τζερμπατζίδου, Δέσποινα Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)
      Ο οινοτουρισμός είναι ένας ανερχόμενος κλάδος του τουρισμού που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά κέρδη στην ανάπτυξη μιας περιοχής. Στην Αττική, με ιστορία αιώνων στην καλλιέργεια της αμπέλου και διεθνή φήμη για τις ποικιλίες ...