Browsing ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ by Title
Now showing items 385-404 of 610
-
Μελέτη τριών ποικιλιών λυκίσκου ως προς το αρωματικό τους προφίλ: εφαρμογή με πειραματικές ζυθοποιήσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)Ο λυκίσκος είναι ένα καθοριστικό συστατικό στην δημιουργία ζύθου από τα αρχαία χρόνια το οποίο προσδίδει χαρακτηριστική οσμή και γεύση στην μπύρα αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως συντηρητικό. Σκοπός της συγκεκριμένης ... -
Μελέτη των οργανολητικών χαρακτηριστικών των ροζέ οίνων που παράγονται στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09)Η αντίληψη της γεύσης και του αρώματος του οίνου είναι το αποτέλεσμα πλήθους αλληλεπιδράσεων μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού χημικών ενώσεων και οργανοληπτικών υποδοχέων. Οι ενώσεις αλληλεπιδρούν και συνδυάζονται και εμφανίζουν ... -
Μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιόλαδου εμπλουτισμένου με αιθέριο έλαιο ματζουράνας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-15)Ο εμπλουτισμός ελαιόλαδων με ποικίλους αρωματικούς παράγοντες, όπως το αιθέριο έλαιο του αρωματικού φυτού μαντζουράνας, συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων εμπλουτισμένων προϊόντων ελαιόλαδου, ικανοποιώντας τις προσδοκίες ... -
Μελέτη των χαρακτηριστικών των εδαφών της Σαντορίνης και η επίδραση αυτών στην αμπελοκαλλιέργεια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα ξεχωριστά της κρασιά. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής από την οποία προέρχονται. Το ιδιαίτερο ... -
Μελέτη των χημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, στο πέρας του χρόνου, των δύο κρητικών ποικιλιών Βιδιανό και Βιλάνα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Ευρέως γνωστή είναι η παλαίωση των ερυθρών οίνων λόγω κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που βρίσκονται στις ποικιλίες τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι κυρίως φαινολικές ενώσεις (τανίνες, ανθοκυάνες) που δίνουν την ... -
Μελέτη υγιεινής επιφανειών με την μέθοδο της ATP βιοφωταύγειας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)Η διασφάλιση της υγιεινής των επιφανειών διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση τόσο της ασφάλειας όσο και της ποιότητας των τροφίμων . Τον τελευταίο καιρό, για την αξιολόγηση της καθαριότητας των επιφανειών και της ... -
Μελέτη υποβάθμισης εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων με χρήση φασματομετρικών, φασματοσκοπικών και χρωματομετρικών μεθόδων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06-17)Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη μετά την Ισπανία και την Ιταλία στην παραγωγή παρθένου ελαιολάδου στην Ευρώπη και τo ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα και γεύση. Χάρη στην αφθονία, τη γεύση ... -
Μελέτη ωρίμανσης φράουλας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Η φράουλα αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαλλοίωτο φρούτο με μικρή διάρκεια ζωής μετά την συγκομιδή, ενώ χαρακτηρίζεται και από μεγάλη μεταβλητότητα ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Στη παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε ... -
Μεταβιοτικά και εφαρμογές τους στα τρόφιμα και την υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής έρευνας το αντικείμενο των μεταβιοτικών. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στο να εξετάσει το θέμα των μεταβιοτικών και να αποτυπώσει πιθανές ... -
Μεταβολές των συγκεντρώσεων των ανόργανων ιόντων σε όλες τις φάσεις της ζυθοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Ο ζύθος είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο καθώς συνδυάζει μοναδικά τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και την πολύ ευχάριστη γεύση. Υπάρχουν διάφορα είδη ζύθου που διαφέρουν ως προς τα οργανοληπτικά ... -
Μεταβολή χρώματος και πικράδας κατά την παλαίωση του ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Τα τελευταία χρόνια στο χώρο της ζυθοποιίας παρατηρείται μια αδιάκοπη έρευνα και ανάπτυξη που αφορά στη βελτίωση της πικράδας , του χρώματος και του αρωματικού προφίλ των παραγόμενων προϊόντων. Κύριο αντικείμενο των ... -
Μεταβολικά σύνδρομα και λειτουργικά τρόφιμα: προσδιορισμός δεικτών φλεγμονής (ισοπροστανίων) με χρήση χρωματογραφικών τεχνικών σε δείγματα κλινικών μελετών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-17)Τα τελευταία χρόνια, τα λειτουργικά τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος λόγω των βιοδραστικών συστατικών τους και των ευεργετικών, για την ανθρώπινη υγεία, δράσεων που παρουσιάζουν. Τα μανιτάρια ... -
Μη αξιοποιούμενα τρόφιμα: ο ρόλος των ΣΔΑΤ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-19)Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς το 35% περίπου του συνόλου των τροφίμων που παράγονται ετησίως σπαταλιέται με τεράστιο οικονομικό κόστος. ... -
Μηχανισμοί ανθεκτικότητας μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εδώ και ... -
Μικροβιακές αλλοιώσεις σε κρεατοσκευάσματα συσκευασμένα υπό κενό και οξείδωση λίπους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τη διερεύνηση των μικροβιακών μεταβολών της αερόβιας ψυχρότροφης χλωρίδας καθώς και της οξυγαλακτικής σε δυο κρεατοσκευάσματα, τεμαχισμένα σε φέτες και συσκευασμένα υπό κενό συντηρούμενα σε ... -
Μικροβιολογία και βιοχημεία της ζύμωσης του καφέ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)Η παραγωγή του καφέ, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο αγαθό μετά το πετρέλαιο, έχει μελετηθεί λεπτομερώς και χρήζει ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Ο καρπός του καφέ ανήκει στο γένος Coffea και προέρχεται από 3 είδη: ... -
Μικροενθυλάκωση βιοδραστικών και συστατικών τροφίμων σε κύτταρα ζύμης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021)Οι σύγχρονες ανάγκες στο κλάδο των τροφίμων απαιτούν καινοτόμες και εφαρμόσιμες τεχνολογίες για την κάλυψη των καταναλωτικών και βιομηχανικών αναγκών. Οι τεχνολογίες μικροενθυλάκωσης βιοδραστικών συστατικών έχουν κεντρίσει ... -
Μικροοργανισμοί αλλοίωσης του ζύθου και τρόποι ανίχνευσης τους στο μικροζυθοποιείο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-30)Τα χαρακτηριστικά του ζύθου όπως η περιεκτικότητα του σε αιθανόλη, τα ισομεριωμένα α οξέα του λυκίσκου και οι φαινολικές του ουσίες, το διοξείδιο του άνθρακα, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και το χαμηλό pH, τον καθιστούν ... -
Μικροφύκη: διατροφή και βιομηχανικές εφαρμογές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04) -
Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε ζυθοποιεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-01)Η επεξεργασία των αποβλήτων ζυθοποιίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής μπύρας. Αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας είναι ημελέτηεπεξεργασίας υγρών αποβλήτων που προέρχονται από ζυθοποιία. Το ...