Προσδιορισμός φλαβονοειδών σε φυτικά εκχυλίσματα
Identification of flavonoids in plant extracts
Λέξεις-κλειδιά
Φλαβονοειδή ; HPLC ; DPPH ; Φυτικά εκχυλίσματα ; Folin-ciocalteuΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι ο προσδιορισμός φλαβονοειδών και
φαινολικών οξέων στα εκχυλίσματα των Mentha piperita L., Mentha
spicata L. και Salvia officinalis. Με τη χρήση της HPLC-DAD και με τη
μέθοδο του εσωτερικού προτύπου ταυτοποιήθηκαν και
ποσοτικοποιήθηκαν οι περιεχόμενες ενώσεις στα δείγματα. Ελέγχθηκε η
αντιοξειδωτική τους δράσης με τη μέθοδο DPPH (2,2-διφαινυλ-1-
πικρυλυδραζίλιο) και προσδιορίστηκαν τα ολικά φαινολικά στο κάθε
δείγμα με τη χρήση της μεθόδου Folin-Ciocalteu. Από την έρευνα
βρέθηκε ότι το εκχύλισμα της Mentha piperita έχει υψηλή
περιεκτικότητα σε καφεϊκό οξύ, εριοδικτυόλη και π-κουμαρικό οξύ, το
εκχύλισμα της Mentha spicata είχε υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεολίνη
και ροσμαρινικό οξύ και το εκχύλισμα της Salvia officinalis σε
υδροξυβενζοϊκό οξύ. Ως προς την αντιοξειδωτική δράση την υψηλότερη
τιμή είχε το εκχύλισμα της Mentha piperita L. καθώς και την υψηλότερη
περιεκτικότητα σε φαινολικά. Σημαντική αντιοξειδωτική δράση και
μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις παρουσιάζονται και στα
τρία δείγματα.
Περίληψη
The purpose of this research is the determination of flavonoids and
phenolic acids in Mentha piperita L., Mentha spicata L. and Salvia
officinalis. With the use of HPLC-DAD and internal standards it was
feasible to identify and quantify the contained compounds in the plant
extracts. The antioxidant activity was measured with the DPPH method
and the total phenolic content was measured with the Folin-Ciocaltu
method. The findings showed high concentration in caffeic acid,
eriodyctiol, p-coumaric acid in the extract of Mentha piperita, in the
extract of Mentha spicata L. luteolin and rosmarinic acid were identified
in high concentrations and in Salvia officinalis’s extract hydrobenzoic acid
was the abundant. Concerning the antioxidant activity, the extract of
Mentha piperita L. had the highest measured value and the higher
concentration in total phenolics. All three samples showed significant
antioxidant activity and concentration in total phenolics.