Αντιμικροβιακή δράση μεταβολιτών οξυγαλακτικών βακτηρίων
Antibacterial activity of lactic acid bacteria metabolites
Keywords
Οξυγαλακτικά βακτήρια ; Μεταβολίτες ; Μεταβολικά προϊόντα ; Αντιμικροβιακή δράση ; Παθογόνα βακτήριαAbstract
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ήταν η ανίχνευση πιθανής αντιμικροβιακής δράσης των μεταβολικών προϊόντων των οξυγαλακτικών βακτηρίων έναντι παθογόνων βακτηρίων τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πρόκληση τροφι-κών δηλητηριάσεων. Η μελέτη χωρίστηκε σε δύο σκέλη.
Αρχικά μελετήθηκαν έντεκα διαφορετικοί μεταβολίτες οξυγαλακτικών βακτηριών έναντι τεσσάρων παθογόνων βακτηρίακών στελεχών Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes και Enterococcus faecalis. Ανιχνεύτηκε η ελάχιστη συγκέντρωση εισαγωγής αυτών για την επίτευξη πλήρης θανάτωσης τους. Οι ουσίες 4-Hydroxybenzoic acid, phenyllactic acid (PLA), hydrocinnamic acid, salicylic acid και ferulic acid ήταν οι ουσίες που επέφεραν πλήρη θανάτωση σε όλα τα βακτηριακά στελέχη που μελετήθηκαν. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσίασε η αντίσταση του βακτηριακού στελέχους Enterococcus faecalis έναντι των υπολοίπων βακτηριακών στελεχών στους μελετούμε-νους μεταβολίτες των οξυγαλακτικών βακτηρίων.
Στο δεύτερο σκέλος μελετήθηκε ο απαιτούμενος χρόνος επώασης δυο ετοίμων πα-ρασκευασμάτων οξυγαλακτικών βακτηρίων για την παραγωγή ποσότητας μεταβολιτών ικανής να μειώσουν την αρχική βακτηριακή συγκέντρωση που ενοφθαλμίστηκε. Βρέθηκε ότι το έτοιμο παρασκεύασμα που περιείχε περισσότερα οξυγαλακτικά βακτήρια παρουσίασε σε πιο μικρούς χρόνους επώασης παραγωγή μεταβολιτών ποσότητας ικανής να θανατώσουν τα βακτηριακά στελέχη. Επίσης, και στο δεύτερο σκέλος επισημάνθηκε η αντοχή που επέδειξε ο Enterococcus faecalis σε σχέση με τα υπόλοιπα βακτηριακά στε-λέχη που μελετήθηκαν αφού χρειάστηκε παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μεταβολκών προϊόντων για την επίτευξη της πλήρης θανάτωσής του.
Abstract
The purpose of this master's thesis was to detect the potential antimicrobial activity of metabolic products of lactic acid bacteria against pathogenic bacteria which are directly linked to cause food poisoning. The study was divided into two parts.
Eleven different lactic acid bacteria metabolites were initially studied against four pathogenic bacterial strains Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Listeria monοcytogenes and Enterococcus faecalis. The minimum input concentration of these metabolites to achieve their death was detected. The substances 4-Hydroxybenzoic acid, phenyl-lactic acid (PLA), hydrocinnamic acid, salicylic acid and ferulic acid were the substances that caused death in all the bacterial strains studied. Also of interest was the resistance of the Enterococcus faecalis bacterial strain against the rest of the bacterial strains to the studied metabolites of the lactic acid bacteria.
In the second part, the required incubation time of two prepared products of lactic acid bacteria was studied for the production of a quantity of metabolites capable of reducing the initial bacterial concentration that was inoculated. It was found that the prepared product which contained more lactic acid bacteria, presented in shorter incubation times the production of metabolites in an amount capable of killing the bacterial strains. Also, in the second part, the resistance shown by Enterococcus faecalis was highlighted in relation to the rest of the bacterial strains studied, since it required the production of a greater amount of metabolic products to achieve its death.