Ανίχνευση νοθείας σε κρεατοσκευάσματα με μοριακές μεθόδους
Fraud detection of meat products with molecular methods
Keywords
ΝοθείαAbstract
Το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας κατέχουν μια αξιοσημείωτη θέση στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής , της διακίνησης και εμπορίας ποικίλων προϊόντων . Η αύξηση αυτή έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια τεράστια οικονομικά οφέλη για τη βιομηχανία κρέατος , γεγονός που την έχει οδηγήσει στην εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών προς παραπλάνηση του καταναλωτή .
Η νοθεία του κρέατος αποτελεί φλέγον ζήτημα για τους καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις από οικονομική, θρησκευτική, ηθική και διατροφική άποψη. Ταυτόχρονα λόγω και των διατροφικών σκανδάλων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η χρησιμοποίηση τεχνικών για την ταυτοποίηση ειδών κρέατος και η σωστή επισήμανση τους .
Στην παρούσα μελέτη εφαρμόστηκαν μοριακές τεχνικές με βάση το DNA, για την ταυτοποίηση DNA κοτόπουλου σε δείγματα αλλαντικών γαλοπούλας . Χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης (PCR-RFLP) και RAPD-PCR . Οι μέθοδοι αυτοί κρίθηκαν αξιόπιστες και αποτελεσματικές για την ανίχνευση κοτόπουλου σε αλλαντικά γαλοπούλας, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της νοθείας σε προϊόντα κρέατος.
Abstract
Meat and meat products have a remarkable place in the diet of modern man. This results in an increase in the production, distribution and marketing of various products. This increase has in recent years created enormous financial benefits for the meat industry, which has led it to apply unfair practices to mislead the consumer.
Meat adulteration is a burning issue for consumers but also for businesses from an economic, religious, ethical and nutritional point of view. At the same time, due to the nutritional scandals that have been created in recent years, it is imperative to use techniques to identify types of meat and label them correctly.
In the present study, DNA-based molecular techniques were applied to identify chicken DNA in turkey sausage samples. Polymerase Chain Reaction (PCR-RFLP) and RAPD-PCR methods were used. These methods were found to be reliable and effective for the detection of chicken in turkey sausages, so it could be said that they are a useful tool for the control of adulteration in meat products.