Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μέθοδοι εκχύλισης και βιολογικές ιδιότητες αιθέριων ελαίων και βιοδραστικών ουσιών από παραπροϊόντα αρωματικών φυτών

dc.contributor.advisorΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.authorΛαμπούση, Νικολέτα
dc.date.accessioned2022-11-04T07:37:10Z
dc.date.available2022-11-04T07:37:10Z
dc.date.issued2022-09-23
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3313
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3153
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τις μέθοδους εκχύλισης και τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και των βιοδραστικών ουσιών που παραλαμβάνονται από τα παραπροϊόντα των αρωματικών φυτών. Τα παραπροϊόντα των αρωματικών φυτών περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιοδραστικών συστατικών και αιθέριων ελαίων, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ο άνθρωπος ώστε να παράγει νέα προϊόντα, με υψηλή προστιθέμενη αξία. Οι δευτερογενείς μεταβολίτες των φυτών, στους οποίους ανήκουν οι βιοδραστικές ενώσεις, έχουν ως κύριο ρόλο την ενίσχυση της άμυνας του φυτού και να το προστατεύουν από τις αντίξοες βιοτικές και αβιοτικές συνθήκες. Οι κυριότερες κατηγορίες βιοδραστικών ενώσεων είναι τα φαινυλοπροπανοειδή, τα τερπενοειδή και τα αλκαλοειδή, ενώ τα αιθέρια έλαια είναι κυρίως τερπενοειδείς ενώσεις. Η παραλαβή των βιοδραστικών ενώσεων από παραπροϊόντα αρωματικών φυτών πραγματοποιείται με τη βοήθεια διαφόρων τεχνικών εκχύλισης, είτε συμβατικές, όπως η διαβροχή, η έγχυση, η εξίκμαση ή η εκχύλιση Soxhlet είτε μη συμβατικές, όπως η εκχύλιση με υπερήχους, με υπερκρίσιμα υγρά, με τη βοήθεια μικροκυμάτων ή με παλμικά ηλεκτρικά πεδία. Επίσης, για την παραλαβή αιθέριων ελαίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί απόσταξη ή η μηχανική συμπίεση. Τα αιθέρια έλαια και οι βιοδραστικές ενώσεις είναι δυνητικά πιθανόν να αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία τροφίμων ως καρυκεύματα, ως χρωστικές ή ως συντηρητικά των τροφίμων και στο σύνολό τους δρουν προστατευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς, μπορούν να αναπτύξουν αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και καρδιοπροστατευτική δράση.el
dc.format.extent86el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑρωματικά φυτάel
dc.subjectΠαραπροϊόνταel
dc.subjectΒιοδραστικές ουσίεςel
dc.subjectΑιθέρια έλαιαel
dc.titleΜέθοδοι εκχύλισης και βιολογικές ιδιότητες αιθέριων ελαίων και βιοδραστικών ουσιών από παραπροϊόντα αρωματικών φυτώνel
dc.title.alternativeExtraction methods and biological properties of essential oils and bioactive compounds from aromatic plant by-productsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThis thesis deals with the extraction methods and properties of essential oils and bioactive substances obtained from the by-products of aromatic plants. The by-products of aromatic plants contain high concentrations of bioactive components and essential oils, which can be exploited by humans to produce new products with high added value. In particular, the secondary metabolites of plants are compounds whose role is to enhance the plant's defense and protect it from adverse biotic and abiotic conditions. The main groups of bioactive compounds are phenylpropanoids, terpenoids and alkaloids, while essential oils mainly include terpenoid compounds. Various extraction techniques, conventional such as maceration, infusion, percolation or Soxhlet extraction, or non-conventional, such as ultrasound assisted extraction, supercritical fluid extraction, microwave-assisted extraction or extraction with pulsed electric fields, are used to obtain the bioactive compounds from the byproducts of aromatic plants. Distillation or mechanical compression can be used to obtain essential oils. Essential oils and bioactive compounds can be used in the food industry as seasonings, as colorants or as food preservatives since they can act protectively for the human health as they can present antioxidant, antimicrobial and cardioprotective effects.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές