dc.contributor.advisor | Αντωνόπουλος, Διονύσιος | |
dc.contributor.author | Φραγκουλοπούλου, Βασιλική | |
dc.contributor.author | Κουγιούλη, Μαρκέλλα Καλλιόπη | |
dc.date.accessioned | 2023-01-24T08:58:09Z | |
dc.date.available | 2023-01-24T08:58:09Z | |
dc.date.issued | 2022-10-05 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3621 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3461 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα βιοδραστικά συστατικά και τις
ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου. Η μαστίχα Χίου παράγεται αποκλειστικά και
μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Αποτελεί τη φυσική ρητίνη που παράγεται
από το φυτό Pistacia lentiscus var. Chia., δηλαδή το μαστιχόδεντρο ή σχίνο. Η
συλλογή της ρητίνης παραδοσιακά γίνεται χειρωνακτικά. Οι καλλιεργητές δημιουργούν
εγκοπές στον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου με κατάλληλα εργαλεία και από τις
τομές ρέει η μαστίχα, η οποία συλλέγεται, καθαρίζεται και επεξεργάζεται κατάλληλα.
Στο εμπόριο διατίθεται όχι μόνο ως ρητίνη, αλλά και ως αιθέριο έλαιο (μαστιχέλαιο),
μαστιχόνερο, σκόνη μαστίχας, άρωμα μαστιχέλαιου και εκχύλισμα. Χρησιμοποιείται
στην ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική λόγω του χαρακτηριστικού αρωματικού του
χαρακτήρα, αλλά και στη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων. Η μαστίχα Χίου,
αλλά και το μαστιχέλαιο, περιέχουν ένα σημαντικό αριθμό βιοδραστικών συστατικών,
κυρίως τριτερπένια και φαινολικά συστατικά, τα οποία ασκούν θεραπευτική και
ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, η μαστίχα έχει
αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, έχει επουλωτική ικανότητα
και ασκεί προστατευτικό ρόλο έναντι χρόνιων και οξειών παθήσεων όπως είναι η
αθηροσκλήρωση, η χοληστεραιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, οι
γαστρεντερικές διαταραχές. | el |
dc.format.extent | 90 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Μαστίχα | el |
dc.subject | Μαστίχα Χίου | el |
dc.subject | Διεργετικές ιδιότητες μαστίχας | el |
dc.subject | Μαστίχα και υγεία | el |
dc.subject | Μαστίχα και στοματική υγιεινή | el |
dc.subject | Χημική σύσταση μαστίχας | el |
dc.subject | Θεραπευτικές ιδιότητες μαστίχας | el |
dc.subject | Καρκίνος και μαστίχα | el |
dc.title | Bιοδραστικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου | el |
dc.title.alternative | Bioactive components and the beneficial properties of Chios mastic | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.committee | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The subject of this thesis is bioactive components and
beneficial properties of Chios mastic. Chios mastic is produced exclusively and
only in the southern part of the island of Chios. It is the natural resin produced
from the plant Pistacia lentiscus var. Chia., the mastic tree or chino. The
collection of the resin is traditionally done manually. Cultivators create
cuts in the trunk and branches of the tree with suitable tools and from
cuts the mastic flows, which is collected, cleaned and processed appropriately.
It is commercially available not only as a resin, but also as an essential oil (mastic oil),
mastic water, mastic powder, mastic oil aroma and extract. Is used
in confectionery and cooking due to its characteristic aroma
character, but also in the cosmetics and pharmaceutical industry. The mastic of Chios,
but also the mastic oil, contain a significant number of bioactive components,
mainly triterpenes and phenolic components, which exert therapeutic and
beneficial effect on the human body. According to research, mastic has
antimicrobial, antioxidant and anti-inflammatory action, has healing capacity
and exerts a protective role against chronic and acute diseases such as
atherosclerosis, cholesterolemia, diabetes, cancer,
gastrointestinal disorders. | el |