Εμφάνιση απλής εγγραφής

Bιοδραστικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου

dc.contributor.advisorΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.authorΦραγκουλοπούλου, Βασιλική
dc.contributor.authorΚουγιούλη, Μαρκέλλα Καλλιόπη
dc.date.accessioned2023-01-24T08:58:09Z
dc.date.available2023-01-24T08:58:09Z
dc.date.issued2022-10-05
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3621
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3461
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα βιοδραστικά συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου. Η μαστίχα Χίου παράγεται αποκλειστικά και μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Αποτελεί τη φυσική ρητίνη που παράγεται από το φυτό Pistacia lentiscus var. Chia., δηλαδή το μαστιχόδεντρο ή σχίνο. Η συλλογή της ρητίνης παραδοσιακά γίνεται χειρωνακτικά. Οι καλλιεργητές δημιουργούν εγκοπές στον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου με κατάλληλα εργαλεία και από τις τομές ρέει η μαστίχα, η οποία συλλέγεται, καθαρίζεται και επεξεργάζεται κατάλληλα. Στο εμπόριο διατίθεται όχι μόνο ως ρητίνη, αλλά και ως αιθέριο έλαιο (μαστιχέλαιο), μαστιχόνερο, σκόνη μαστίχας, άρωμα μαστιχέλαιου και εκχύλισμα. Χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική λόγω του χαρακτηριστικού αρωματικού του χαρακτήρα, αλλά και στη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων. Η μαστίχα Χίου, αλλά και το μαστιχέλαιο, περιέχουν ένα σημαντικό αριθμό βιοδραστικών συστατικών, κυρίως τριτερπένια και φαινολικά συστατικά, τα οποία ασκούν θεραπευτική και ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, η μαστίχα έχει αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, έχει επουλωτική ικανότητα και ασκεί προστατευτικό ρόλο έναντι χρόνιων και οξειών παθήσεων όπως είναι η αθηροσκλήρωση, η χοληστεραιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, οι γαστρεντερικές διαταραχές.el
dc.format.extent90el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΜαστίχαel
dc.subjectΜαστίχα Χίουel
dc.subjectΔιεργετικές ιδιότητες μαστίχαςel
dc.subjectΜαστίχα και υγείαel
dc.subjectΜαστίχα και στοματική υγιεινήel
dc.subjectΧημική σύσταση μαστίχαςel
dc.subjectΘεραπευτικές ιδιότητες μαστίχαςel
dc.subjectΚαρκίνος και μαστίχαel
dc.titleBιοδραστικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίουel
dc.title.alternativeBioactive components and the beneficial properties of Chios masticel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is bioactive components and beneficial properties of Chios mastic. Chios mastic is produced exclusively and only in the southern part of the island of Chios. It is the natural resin produced from the plant Pistacia lentiscus var. Chia., the mastic tree or chino. The collection of the resin is traditionally done manually. Cultivators create cuts in the trunk and branches of the tree with suitable tools and from cuts the mastic flows, which is collected, cleaned and processed appropriately. It is commercially available not only as a resin, but also as an essential oil (mastic oil), mastic water, mastic powder, mastic oil aroma and extract. Is used in confectionery and cooking due to its characteristic aroma character, but also in the cosmetics and pharmaceutical industry. The mastic of Chios, but also the mastic oil, contain a significant number of bioactive components, mainly triterpenes and phenolic components, which exert therapeutic and beneficial effect on the human body. According to research, mastic has antimicrobial, antioxidant and anti-inflammatory action, has healing capacity and exerts a protective role against chronic and acute diseases such as atherosclerosis, cholesterolemia, diabetes, cancer, gastrointestinal disorders.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές