Καφές, οι ποικιλίες του, ντεκάφ, καφεΐνη και οι προτιμήσεις των καταναλωτών.
Coffee, its varieties, decaf, caffeine and consumer preferences.
Keywords
Καφές ; Καφεΐνη ; Decaf ; Ποικιλίες καφέAbstract
Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας, είναι η πληροφόρηση, η ανάλυση και η αποσαφήνιση, σε ότι αφορά τον καφέ σαν φυτό, ρόφημα, χημική ουσία και κυρίως η σχέση του με τις προτιμήσεις και την υγεία των καταναλωτών. Παρουσιάζεται η ιστορική του αναδρομή, η προέλευση του, το φυτό του καφέ. Αναλύονται οι κύριες χημικές ουσίες που τον αποτελούν, τριγονελλίνη, χλωρογενικό οξύ, λιπίδια, πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, ελεύθερα αμινοξέα, μελανοιδίνες και πτητικές αρωματικές ενώσεις. Επίσης εξηγούνται τα είδη του, που βασίζονται στον τρόπο παρασκευής του ροφήματος, αλλά και οι διάφορες ποικιλίες που τον αποτελούν και είναι γνωστές στο εμπόριο. Επεξηγούνται οι μέθοδοι επεξεργασίας των κόκκων του καφέ στα στάδια της συγκομιδής, του καβουρδίσματος και της άλεσης και η σημαντικότητα τους στην ποιότητα του. Έπειτα λαμβάνει χώρα η ανάλυση του ντεκάφ καφέ, ο τρόπος αποκαφεϊνοποίησης του, η καφεΐνη σαν κύρια ουσία και η αποσαφήνιση της σχέση της υγείας με τους καταναλωτές. Τελικώς εκθέτεται ένα ερωτηματολόγιο, που αφορά και βασίζεται στις απόψεις των καταναλωτών γύρω από την κατανάλωση καφέ, τις ποικιλίες της αρεσκείας τους και της επιρροής τους από την καφεΐνη.