Εύρεση φυσικών ενώσεων με αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι τροφιμογενών νοσημάτων με υπολογιστικά εργαλεία
Discovery of natural compounds with antimicrobial properties against food diseases by applying computational tools
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Νικολάου, Ιφιγένεια
Μάρκου, Μαρία
Ημερομηνία
2023-02-28Επιβλέπων
Κρίτση, ΕυτυχίαΛέξεις-κλειδιά
Παθογόνα βακτήρια ; Τροφιμογενή νοσήματα ; Τοποϊσομεράση IV ; Φυσικές ενώσεις ; Τεχνικές εικονικής σάρωσης ; Μοριακή πρόσδεσηΠερίληψη
Στα συσκευασμένα τρόφιμα η ανάπτυξη καθώς και η επιβίωση παθογόνων
μικροοργανισμών δύναται να προκαλέσει σοβαρές τροφικές ασθένειες
διακυβεύοντας την ασφάλεια καθώς και την ποιότητα των τροφίμων. Βακτήρια όπως,
Salmonella spp. και Escherichia coli είναι υπεύθυνα για την πρόκληση σοβαρών
τροφιμογενών ασθενειών και η αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη. Ορισμένοι
από τους συνηθέστερους τρόπους αντιμετώπισης τους είναι η παστερίωση και η
χρήση αντιβιοτικών. Λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι παραπάνω
μέθοδοι (υποβάθμιση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, αντοχή στα αντιβιοτικά)
έχουν αναπτυχθεί νέες τάσεις για την καταπολέμηση τους. Προς αυτή την
κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται αξιόλογες προσπάθειες για την
εύρεση νέων ενώσεων που δρουν ως αντιμικροβιακά συστατικά τροφίμων, με τις
φυσικές ενώσεις να κατέχουν εξέχουσα θέση.
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εύρεση φυσικών ενώσεων με
αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι του ενζύμου Τοποϊσομεράση IV του παθογόνου
βακτηρίου Escherichia coli, με εφαρμογή Υπολογιστικών Τεχνικών Εικονικής Σάρωσης
(Virtual Screening Techniques). Συγκεκριμένα, οι φυσικές ενώσεις της βιβλιοθήκης
«Specs» (https://www.specs.net/) υποβλήθηκαν σε πειράματα Μοριακής
Πρόσδεσης (Molecular Docking) για τη μελέτη της ικανότητας πρόσδεσης τους στο
ένζυμο Τοποϊσομεράση IV του παθογόνου βακτηρίου Escherichia coli.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και η τελική επιλογή των ενώσεων βασίστηκε στα
ακόλουθα κριτήρια:
Σχηματισμός αλληλεπιδράσεων μεταξύ των εξεταζόμενων ενώσεων και των
κρίσιμων για την πρόσδεση αμινοξέων.
Ικανότητα πρόσδεσης των εξεταζόμενων φυσικών ενώσεων (Glide-score).
Τέλος, από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Μοριακής Πρόσδεσης
προέκυψαν έξι ενώσεις, οι οποίες δύναται να αγοραστούν μελλοντικά και να
πραγματοποιηθεί in vitro βιολογική τους αποτίμηση ως αναστολείς του εξεταζόμενου
ενζύμου.
Περίληψη
In packaged foods, the growth and survival of pathogenic microorganisms can cause
serious foodborne diseases, compromising the safety and quality of the food. Bacteria
such as, Salmonella spp. and Escherichia coli are responsible for serious foodborne
illnesses and their treatment is considered essential. Certain common ways for their
treatment are pasteurization and the use of antibiotics. Due to the problems
presented by the above methods (degradation of organoleptic characteristics,
resistance to antibiotics) new trends have been developed to overcome them.
Towards this direction, in recent years considerable efforts have been made to
discover novel compounds that act as antimicrobial food ingredients, with natural
compounds occupying a prominent position.
The aim of the present thesis is the discovery of natural compounds with antimicrobial
properties against the Topoisomerase IV enzyme of the pathogenic bacterium
Escherichia coli, by applying Virtual Screening Techniques. Specifically, the natural
compounds contained to the "Specs" library (https://www.specs.net/) were subjected
to Molecular Docking study, aiming to evaluate their bind affinity to the
Topoisomerase IV enzyme of the pathogenic bacterium Escherichia coli.
The results assessment and the final selection of compounds were based on the
following criteria:
Interactions between the tested compounds and the amino acids crucial for the
binding.
Predicted binding affinity of the examined natural compounds (Glide-score).
Finally, the Molecular Docking results evaluation indicated six compounds as the most
promising, which can be purchased in the future and carried out in vitro assays to
validate their activity as inhibitors of the examined enzyme.