Συμπληρώματα διατροφής και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου
The negative effects of food supplements on human health
Keywords
Μέταλλα ; Ιχνοστοιχεία ; Βότανα ; Αμινοξέα ; Προβιοτικά ; Συμπληρώματα διατροφής ; ΒιταμίνεςAbstract
Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να προσδιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες των συμπληρωμάτων διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, βάσει επιστημονικών μελετών. Η εργασία αποτελείται από πέντε ενότητες. Στην πρώτη ενότητα αναλύεται κάθε βιταμίνη ξεχωριστά για τις αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται κάποια από τα κυριότερα µέταλλα και ιχνοστοιχεία ως προς την τοξικότητα τους. Στην τρίτη ενότητα, γίνεται αναφορά στα βότανα και τις βοτανικές ενώσεις σαν συμπληρωματικά σκευάσματα και αναλύονται τα πιο δημοφιλή για την τοξικότητά τους και την αρνητική επίπτωση τους στην υγεία. Την τέταρτη ενότητα καλύπτουν τα αμινοξέα και η τοξικότητά τους στον οργανισμό λαμβάνοντάς τα, εκτός από την διατροφή, συμπληρωματικά συνήθως ως κάψουλα. Στην πέμπτη ενότητα συναντώνται τα προβιοτικά ως συμπλήρωμα και δίνεται βάση στο αν τελικά είναι αποδοτικά στον οργανισμό μας και αναγράφεται η αρνητική συμπεριφορά τους. Η έκτη ενότητα αφορά την νομοθεσία των συμπληρωμάτων διατροφής, αναφέροντας τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Τέλος, στην έβδομη και τελευταία ενότητα αναγράφονται συμπεράσματα για τις παραπάνω ενότητες.
Abstract
The thesis aims to determine the negative consequences of nutritional supplements on human health, based on scientific studies. The work consists of five sections. In the first section, each vitamin is analyzed individually for its negative effects on the human body. In the second section, some of the main metals and trace elements are presented in terms of their toxicity. In the third section, reference is made to herbs and botanical compounds as complementary preparations and the most popular ones are analyzed for their toxicity and negative impact on health. The fourth section covers amino acids and their toxicity in the body by taking them, in addition to the diet, as a supplement usually as a capsule. In the fifth section, probiotics are found as a supplement and a basis is given as to whether they are ultimately effective in our body and their negative behavior is listed. The sixth section concerns the legislation of food supplements, mentioning the National Medicines Agency (EOF) and the Unified Food Control Agency (EFET). Finally, the seventh and last section contains conclusions for the above sections.