Διατροφογενετική και Διατροφογενωμική για την βέλτιστη αθλητική απόδοση
Nutrigenetics and nutrigenomics for optimal athletic performance
Πτυχιακή εργασία
Author
Μαρινόπουλος, Γεώργιος Χρυσοβαλάντης
Μωραΐτης, Ιωάννης
Date
2021-03-03Advisor
Kanellou, AnastasiaKeywords
Διατροφογενετική ; Διατροφογενωμική ; Αθλητική απόδοση ; Μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SNPs) ; Επιγενετική ; Προπόνηση αντίστασης ; Γενετικοί δείκτες ; Μυοσκελετικοί τραυματισμοί ; Αθλητική γενετική ; Μελέτες GWAS ; Ανθρώπινο γονιδίωμα ; Εξατομικευμένη διατροφή ; ΥγείαAbstract
Η Διατροφή είναι ο μοναδικός περιβαντολλογικός παράγοντας που μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα, καθώς μας συντροφεύει καθόλη την διάρκεια της ζωής μας. Παρόλα αυτά, η διατροφική εκπαίδευση της πληθυσμιακής πλειοψηφίας είναι ελλιπής. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απόκτηση γνώσεων στον διατροφικό τομέα, σε συνδυασμό με την ερμηνεία των προυπάρχοντων πληροφοριών σχετικά με την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος.
Στο Κεφάλαιο 1, αναφέρονται διάφορες γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν την απόκριση σε ποικίλα μικροθρεπτικά, μακροθρεπτικά, καθώς και σε βιοδραστικά συστατικά (π.χ. καφεΐνη), τα οποία λαμβάνονται μέσω της διατροφής.
Στο Κεφάλαιο 2, παρουσιάζονται 69 δείκτες που σχετίζονται με την κατάσταση του αθλητή ισχύος/δύναμης.
Στο Κεφάλαιο 3, εξετάζονται 100 γενετικοί δείκτες που σχετίζονται με την αντοχή και συνδέονται με την κατάσταση των αθλητών υψηλού επιπέδου.
Στο Κεφάλαιο 4, συνοψίζεται έρευνα σχετικά με την γενετική και τις αποκρίσεις του κάθε ατόμου στην προπόνηση αντίστασης.
Στο Κεφάλαιο 5, γίνεται μια επισκόπηση των επιγενετικών μηχανισμών και διερεύνηση πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης και της επιγενετικής ρύθμισης.
Τέλος, στο Κεφάλαιο 6, παρατίθενται γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με συγκεκριμένους μυοσκελετικούς τραυματισμούς των μαλακών ιστών, αλλά και τα πιθανά οφέλη από την πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C και κολλαγόνου για την υγεία του συνδετικού ιστού.
Abstract
Nutrition is the only environmental factor that we can completely control and that accompanies us throughout our lives. However, the nutritional education of the majority of the population is incomplete. However, this phenomenon can be addressed by gaining knowledge in the field of nutrition in combination with the interpretation of pre-existing information on the decoding of the human genome.
In Chapter 1 mention several genetic variants that affect the response to various micronutrients, macronutrients, and bioactive ingredients (eg caffeine), which are obtained through diet.
In Chapter 2, presented 69 indicators associated with the condition of athlete’s power/strength.
Chapter 3 examined 100 genetic markers related to endurance and connected with the status of high-level athletes.
Chapter 4 summarized research on the genetics and responses of each individual person in resistance training.
In Chapter 5, an overview of epigenetic mechanisms is provided, as well as the investigation of possible interactions between metabolism during exercise and epigenetic regulation.
Finally, Chapter 6 lists the genetic variants associated with specific soft tissue musculoskeletal injuries, as well as the potential benefits of taking vitamin C and collagen supplements for connective tissue health.