Now showing items 264-283 of 319

    • Σύγκριση υγιεινών προϊόντων γαλακτοκομικών σε σχέση με τα συμβατικά στην ελληνική αγορά 

      Παπαγεωργίου, Αικατερίνη Μαρίνα; Αναγνώστη, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-04)
      Σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι η σύγκριση των γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένη λιποπεριεκτικότητα ή αλατότητα σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά, στην ελληνική αγορά. Για το σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τα στοιχεία από ...
    • Σύγχρονες μέθοδοι ανίχνευσης ιών στα τρόφιμα 

      Παπαδόπουλος, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)
      To θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανίχνευση των ιών στα τρόφιμα με μοντέρνες μεθόδους. Οι ιοί έχουν γονιδίωμα, DNA ή RNA και επίσης έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις συνθήκες συγκεκριμένων βιότοπων, ...
    • Συγκέντρωση AGE's στις τροφές και η επίπτωση τους στην υγεία 

      Μπλάνα, Στυλιανή; Γκόλια, Κωνσταντίνα- Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)
      Τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs = Advanced Glycation End products) είναι οργανικά μόρια που σχηματίζονται στους ζωντανούς οργανισμούς ή λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Η μελέτη επικεντρώνεται στις ...
    • Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης ποικιλιών καφέ κι εκτίμηση της ποιότητάς του με χρήση φασματοσκοπίας IR και μέτρηση χρώματος 

      Πετρίδη, Παναγιώτα; Σάββα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)
      Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα, εξαιτίας κυρίως των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των θετικών αποτελεσμάτων του στην υγεία. Αρκετές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί, με αντικείμενο τις κύριες ποικιλίες ...
    • Συγκριτική μελέτη βρώσιμων φυτικών ελαίων διασποράς με αέρια χρωματογραφία 

      Παπακωστοπούλου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)
      Τα φυτικά έλαια αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ανθρώπινης διατροφής και η αναζήτηση για περισσότερες φυτικές πηγές τροφίμων που δίνουν ενέργεια, είναι διαρκής και αυξανόμενη. Τέτοια έλαια φέρουν ουσίες ...
    • Συγκριτική μελέτη και αποτίμηση in vitro μεθόδων για τον προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης συστατικών τροφίμων 

      Παπαμελετίου, Μελπομένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
      Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκριτική μελέτη των μεθόδων in vitro για τον προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης, αρχικά, γίνεται αναφορά σε βασικές έννοιες της οξείδωσης, της υπεροξείδωσης των ...
    • Συγκριτική μελέτη πυρήνων φρούτων με χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου 

      Κατσιούλα, Ευθυμία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)
      Τα φρέσκα φρούτα είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό από τους καταναλωτές και αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο τμήμα στον τομέα των λειτουργικών και διατροφικών τροφίμων. Ωστόσο, η επεξεργασία τους οδηγεί στη ...
    • Συγκριτική μελέτη του γένους Campylobacter ως παθογόνο βακτήριο 

      Κρίσιλια, Σοφία Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)
      Στα πλαίσια του μαθήματος της πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία συγκριτική μελέτη για το γένος Campylobacter ως προς την παθογένεια του. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η περιγραφή του βακτηρίου, η κατανόηση των ...
    • Συγκριτική μελέτη τυριών ωρίμανσης με ενόργανες μεθόδους 

      Αντωνάκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-13)
      Το τυρί είναι ένα ζυμούμενο προϊόν με βασικό συστατικό το γάλα, το αλάτι και τις ζωντανές μικροβιακές καλλιέργειες. Οι διαφορετικοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν ή προστίθενται στο γάλα, καθιστούν το τυρί βιολογικά και ...
    • Συγκριτική μελέτη φυτικών ροφημάτων με φασματοσκοπία υπερύθρου και χρωματομετρία 

      Αθανασοπούλου, Στρατονίκη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)
      Η αναζήτηση εναλλακτικών ροφημάτων των ζωικών, από τους καταναλωτές, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Η αγορά των φυτικών ροφημάτων παρουσιάζει ραγδαία αύξηση ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς επιστημονικές μελέτες για αυτά. ...
    • Συμπληρώματα διατροφής και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου 

      Μαντούκα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-08)
      Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να προσδιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες των συμπληρωμάτων διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, βάσει επιστημονικών μελετών. Η εργασία αποτελείται από πέντε ενότητες. Στην πρώτη ...
    • Συμπληρώματα διατροφής και η φαρμακολογική τους δράση 

      Δημητρίου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-28)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και τη φαρμακολογική δράση που παρουσιάζουν. Τα συμπληρώματα διατροφής καταναλώνονται από τον άνθρωπο ώστε να καλύψουν ορισμένες διατροφικές ανάγκες και ...
    • Συνθετικό κρέας: εφαρμογές και μελλοντικές προοπτικές 

      Γεωργίου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-05)
      Ο αναπτυσσόμενος τομέας του συνθετικού κρέατος, ή αλλιώς κρέας «βασισμένο σε κύτταρα», «καθαρό» ή «καλλιεργημένο κρέας», έχει προσελκύσει το επιστημονικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό ενδιαφέρον λόγω της δυνατότητάς του ...
    • Συσκευασία και διάρκεια ζωής ψαριών 

      Γλύνης, Λουίτζι (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές αναζητούν, λόγω του μειωμένου ελεύθερουχρόνου, όλο και πιο γρήγορους αλλά και εύκολους τρόπους για να καταναλώσουν τατρόφιμα (όπως έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα). Τα ψάρια αλλά και τα ...
    • Συσχέτιση φυσικοχημικών ιδιοτήτων και αντιοξειδωτικής δράσης φαινολικών ενώσεων με in silico και in vitro μεθόδους 

      Καλτσής, Λάζαρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)
      Οι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας δεδομένης της αποδεδειγμένης αντιοξειδωτικής τους ικανότητας και της δράσης ...
    • Σχεδιασμός και παραγωγή αφυδατωμένων μανιταριών 

      Κουτσούκος, Παναγιώτης-Στυλιανός; Σταύρε, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-07)
      Η καλλιέργεια των μανιταριών (Lentinula edodes ) τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται κυρίως γιατί είναι πολύ πιο γευστικά από το ευρέως γνωστό λευκό μανιτάρι ενώ έχουν ανάλογη θρεπτική αξία. Όμως δεν παύει να είναι ένα ...
    • Σχηματισμός Ακρυλαμιδίου σε προϊόντα τροφίμων και η επίπτωση του στην υγεία 

      Μπόμπολου, Αιμιλία Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-28)
      Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφίμων, η θερμική επεξεργασία ενδέχεται να προκαλέσει την ανάπτυξη ορισμένων ανεπιθύμητων ενώσεων. Το ακρυλαμίδιο είναι μία από τις ενώσεις που σχηματίζονται από την αντίδραση Maillard ...
    • Τα trans-λιπαρά οξέα στα εδώδιμα λίπη και έλαια 

      Ρούκη, Κλεάνθη; Σφηνιά, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-04)
      Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία από τον τομέα της χημείας τροφίμων και της ασφάλειας των προϊόντων για την παρουσία trans- λιπαρών οξέων στα τρόφιμα εξαιτίας των επιβλαβών επιπτώσεων που παρατηρούνται ...
    • Τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα 

      Νικολαΐδη, Τριανταφυλλιά; Τουλής, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο κύριος λόγος της αύξησης είναι ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε λοιμογόνους παράγοντες κατά τη ...
    • Τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων διατροφής στην αθλητική επίδοση και η τοξικότητά τους 

      Καρκάνης, Γιώργος; Καρκάνης, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
      Ο σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της χρησιμότητας που έχουν τα συμπληρώματα διατροφής στον τομέα του αθλητισμού αλλά και ο κίνδυνος από την τοξικότητα που μπορεί να προκύψει κατά την χρήση τους. Για να ...