Χημική σύσταση και διατροφική αξία των ξηρών καρπών
Chemical composition and nutritional value of nuts
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Μηλιτσοπούλου, Κρυσταλλίνα
Ημερομηνία
2021-02-26Επιβλέπων
Stefanou, ValentinaΛέξεις-κλειδιά
Ξηροί καρποί ; Καρύδια ; Αμύγδαλα ; Φουντούκια ; Ηλιόσποροι ; Κολοκυθόσποροι ; Φυστίκι ΑιγίνηςΠερίληψη
Οι ξηροί καρποί είναι πυκνά θρεπτικά τρόφιμα και αποτελούν τακτικό συστατικό της διατροφής
του ανθρώπου από τους προ-γεωργικούς χρόνους. Παρόλο που οι ξηροί καρποί περιέχουν μεγάλο
ποσοστό θερμίδων, αρκετές έρευνες έχουν συμπεράνει ευεργετικά αποτελέσματα μετά την
κατανάλωση ξηρών καρπών, λόγω της σύστασης τους. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους
ξηρούς καρπούς και τα αποτελέσματά τους σχετικά με την ανθρώπινη υγεία. Η κατανάλωση ξηρών
καρπών συνδέεται συχνά με τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για χρόνιες ασθένειες.
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των
καρδιακών νοσημάτων, στην καταπολέμηση διαβήτη, στη μείωση του σωματικού βάρους και τη
συσσώρευση της LDL χοληστερόλης. Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει την σύσταση των ξηρών
καρπών και συνοψίζει τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με το διευρυνόμενο θέμα των ξηρών καρπών
και των αποτελεσμάτων της υγείας. Πιο αναλυτικά, στο κεφαλαιο 1 παρουσιάζεται η διατροφική
αξία των ξηρών καρπών και η σύσταση τους σε λίπος και λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και φυικές
ίνες, πρωτεΐνες και αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Στο κεφάλαιο 2 αναφέρονται διάφοροι τύποι
ξηρών καρπών όπως τα καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης, κολοκυθόσποροι,
σπόροι ηλίανθου και αναδεικνύεται ο ρόλος τους στη μεσογειακή διατροφή. Στο κεφάλαιο 3
συσχετίζεται η κατανάλωση ξηρών καρπών με την πρόληψη απέναντι σε χρόνια νοσήματα και
παθήσεις όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης, η χολολιθίαση, η
παχυσαρκία και επισημαίνεται η προστατευτική τους δράση. Στο κεφάλαιο 4 δίνεται έμφαση στις
αλλεργείες που μπορεί να προκληθούν απο την κατανάλωση ξηρών καρπών. Αναφέρεται επίσης
στην ανάπτυξη αφλατοξινών στους ξηρούς καρπους και τους κινδύνους αυτών για τη δημόσια υγεία.
Περίληψη
Nuts are dense nutritious foods and have been a regular component of man's diet since pre agricultural times. Although nuts contain a high percentage of calories, several studies have
concluded beneficial results after eating nuts because of their composition. There is growing interest
in nuts and their effects on human health. Consumption of nuts is often associated with a reduction
in risk factors for chronic diseases. Scientific evidence suggests that nuts can help prevent heart
disease, fight diabetes, reduce body weight and build up LDL cholesterol. This study presents the
composition of nuts and summarizes current knowledge on the expanding issue of nuts and health
outcomes. In more detail, Chapter 1 presents the nutritional value of nuts and their composition in
fat and fatty acids, carbohydrates and natural fibres, proteins and amino acids, vitamins and
minerals. Chapter 2 mentions various types of nuts such as walnuts, almonds, hazelnuts, pistachios,
pumpkin seeds, sunflower seeds and highlights their role in the Mediterranean diet. Chapter 3
correlates the consumption of nuts with prevention against chronic diseases and diseases such as
cardiovascular disease, cancer, diabetes, cholelithiasis, obesity and highlights their protective effect.
Chapter 4 emphasises allergies that may be caused by the consumption of nuts. It also refers to the
development of aplatoxins in nuts and their risks to public health.