Εμφάνιση απλής εγγραφής

Λειτουργικά τρόφιμα, βιοδραστικές ουσίες, φαρμακευτική και αντιοξειδωτική δράση του origanum dictamnus

dc.contributor.advisorStefanou, Valentina
dc.contributor.authorΓούτη, Μαρία
dc.date.accessioned2021-03-24T07:40:49Z
dc.date.available2021-03-24T07:40:49Z
dc.date.issued2021-03-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/477
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-328
dc.description.abstractΤο ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στα φυσικά τρόφιμα λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιλαμβάνουν για την υγεία. Τα λειτουργικά τρόφιμα περιέχουν οτιδήποτε από φυσικά τρόφιμα, σε ποσότητες τέτοιες ώστε τα λειτουργικά συστατικά που περιέχουν να έχουν όφελος προς την υγεία και να προλαμβάνουν διάφορους τύπους ασθενειών. Τα φυτοχημικά αποτελούν μεγάλη ομάδα βιοδραστικών συστατικών και προέρχονται από τα φυτά. Χρησιμοποιούνται και ως συστατικά στον σχεδιασμό των λειτουργικών τροφίμων και των τροφοφαρμάκων λόγω των ευεργετικών δράσεων τους. Μία από αυτές είναι και η αντιοξειδωτική δράση τους. Το βότανο Origanum Dictamnus ή αλλιώς Δίκταμο που προέρχεται ως αυτοφυές από την Κρήτη, έχει μελετηθεί ευρέως για τις αντιοξειδωτικές, φαρμακευτικές αλλά και αντιμικροβιακές του δράσεις λόγω των φυτοχημικών που περιέχει. Στο εργαστήριο μελετήθηκε η αντιοξειδωτική δράση καλλιεργήσιμου φυτού Origanum Dictamnus με χρήση φασματοφωτομέτρου, έναντι ελευθέρων ριζών διαλύματος DPPH.el
dc.format.extent75el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΛειτουργικά τρόφιμαel
dc.subjectΤροφοφάρμακαel
dc.subjectΦυτοχημικάel
dc.subjectOriganum dictamnusel
dc.titleΛειτουργικά τρόφιμα, βιοδραστικές ουσίες, φαρμακευτική και αντιοξειδωτική δράση του origanum dictamnusel
dc.title.alternativeFunctional foods, bioactive compounds, pharmaceutical and antioxidant activity of origanum dictamnusel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.committeeAntonopoulos, Dionysios
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedConsumer interest in natural foods has increased in the latest years because to the beneficial ingredients tha they contain. Functional foods can contain any substance of natural foods, in quantities that allow their active ingredients to benefit human health and prevent disease. Phytochemicals are a group of bioactive compounds that are derived from plants. They are used as components in functional foods and nutraceuticals due to their beneficial effects. Of these effects is their antioxidant potency. The herb Origanum Dictamnus or dittany that is endemic of Crete, has been studied extensively for its antioxidant, pharmaceutical and antimicrobial abilities due to the phytochemicals that it contains. In our laboratory the antioxidant action of cultivated Origanum Dictamnus was studied for its ability to scavenge DPPH free radicals using a phasmatophotometer.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές