Μελέτη διατροφικής σύστασης φράουλας
Research on strawberry's nutritional composition
Λέξεις-κλειδιά
Φράουλα ; Ολικό φαινολικό περιεχόμενο ; Αντιοξειδωτική δράση ; Χρώμα ; Υφή ; Φυσικοχημικές αναλύσεις ; Φασματοσκοπία υπερύθρουΠερίληψη
Η παρούσα εργασία απαρτίζεται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύεται η
θεωρητική θεματολογία που προέκυψε από βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Συγκεκριμένα, η θεματολογία περιλαμβάνει τη γονοτυπική και βοτανική ταξινόμηση
και τη διατροφική αξία και σύσταση της φράουλας, τους παράγοντες που επηρεάζουν
τη σύσταση αυτή, την μελέτη της ποικιλίας Marisol, αλλά και τα πολυπληθή οφέλη του
καρπού της φράουλας στην ανθρώπινη υγεία.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει όλη τη πειραματική μεθοδολογία που αναπτύχθηκε για
τη μελέτη της ποιότητας φράουλας της ποικιλίας Marisol. Ειδικότερα,
προσδιορίσθηκαν και εκτιμήθηκαν διάφοροι φυσικοχημικοί παράμετροι, όπως η
υγρασία, η ενεργότητα ύδατος, τα διαλυτά στερεά, η ογκομετρούμενη οξύτητα, το
ασκορβικό οξύ, το χρώμα και η υφή. Επίσης, προσδιορίστηκε το προφίλ των
συστατικών του καρπού με φασματοσκοπία υπερύθρου, και επίσης προσδιορίστηκε το
ολικό φαινολικό περιεχόμενο, η αντιοξειδωτική και αντιριζική δράση με
φασματοφωτομετρικές μεθόδους.
Τα αποτελέσματα μελετήθηκαν συγκριτικά με βιβλιογραφικά αποτελέσματα με σκοπό
τη σύγκριση της ποικιλίας Marisol με άλλες ποικιλίες. Όσον αφορά τις χημικές
παραμέτρους, διαπιστώθηκε ότι η Marisol χαρακτηρίζεται από μέτρια προς χαμηλή
συγκέντρωση σακχάρων και χαμηλή οξύτητα, και ως εκ τούτου από υψηλή γλυκύτητα,
ενώ η περιεκτικότητα της βιταμίνης C βρέθηκε μικρή. Αναφορικά με τις φυσικές
παραμέτρους, η σκληρότητα βρέθηκε μέτρια προς υψηλή και η τιμή της κόκκινης
παραμέτρου του χρώματος της εξωτερικής επιφάνειας (a*) βρέθηκε μέτρια προς
χαμηλή. Τέλος, η φαινολική περιεκτικότητα και η αντιοξειδωτική δραστικότητα
βρέθηκαν χαμηλές.
Τέλος αξιολογήθηκε η μεταβολή των αντιοξειδωτικών συστατικών των φύλλων και
των καρπών και παρατηρήθηκε συσχετιζόμενη μεταβολή, δηλαδή μείωση των ολικών
φαινολικών ουσιών στα φύλλα ενώ αύξησή τους στους καρπούς, ενώ οι αλλαγές αυτές
φαίνεται να επηρεάζουν η μια την άλλη.
Περίληψη
The present research consists of two parts. The first part analyzes the theoretical subject
matter which resulted from literature review. Specifically, the subject matter constitutes
strawberry’s genotypic and botanical classification, it’s nutritional value and
composition, also includes the factors affecting the composition, an exclusive
observation of the cultivar named Marisol, but also the multiple benefits that strawberry
offers to human health.
In the second part, the experimental procedures and methodologies are explained,
which contributed to the evaluation of Marisol’s quality parameters. To begin with, the
physicochemical parameters which were estimated were moisture content, water
activity, total soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid and color and texture
parameters. Moreover, spectroscopic screening led to the observation of specific types
of compounds that can be traced in the strawberry, and finally spectrophotometric
methods took place in order to quantify the phenolic content and estimate the
antioxidant capacity.
The results were compared to those from some cited references in order to compare
Marisol to other cultivars. Regarding the chemical parameters it was concluded that
Marisol is characterized by medium to low sugar concentration and low acidity levels
which contribute to relatively high sweetness, whereas vitamin C content was found
low. With regard to the physical parameters, hardness was found medium to high and
the outside red coloration (a*) was found medium to low. Finally, the phenolic content
and the antioxidant capacity were found low.
Eventually, the evolution of antioxidant components in the leaves and fruits was
observed and was found correlated, which means that in the same period of time the
antioxidants inside the leaves decreased, whereas they increased inside the strawberries,
and these changes happen in a way which indicates that they depend from each other.