Η διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια του Covid-19
Nutrition before and during Covid-19
Abstract
Στις 11 Φεβρουαρίου 2020, η Διεθνής Επιτροπή Ταξινομίας των Ιών χαρακτήρισε τον νέο
κορωνοϊό 2019-nCoV ως Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Coronavirus 2 και τη νόσο ως
COVID-19 . Ο SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι έχει μια γενετική αλληλουχία με τον κορωνοϊό που
προκάλεσε επιδημίες το 2002 και το 2012, συγκεκριμένα το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο
και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής . Στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος
Οργανισμός Υγείας εξέτασε την επιδημία COVID-19 διεθνώς και την χαρακτήρισε παγκόσμια
πανδημία λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού νέων κρουσμάτων, σχετικών θανάτων και
έλλειψης συγκεκριμένης θεραπείας ή εμβολιασμού .
Μέχρι τώρα, ήταν γνωστό ότι ο ιός μεταδιδόταν με σταγονίδια του αναπνευστικού και επαφή με
άτομα που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19. Η ιδέα της διάδοσής του μέσω εναλλακτικών
τρόπων μεταφοράς διερευνάται συνεχώς. Ο γενικός πληθυσμός βασίζεται σε επιστημονικές
μελέτες για να κατανοήσει αυτήν την ασυνήθιστη ιογενή μετάδοση, και σε αυτήν την περίπτωση,
μια παρερμηνεία της αιτιολογίας, των συμπτωμάτων και της μετάδοσης μπορεί να είναι επιζήμια.
Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την
ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων κορωνοϊών που είχαν εντοπιστεί
προηγουμένως σε σύγκριση με τον νέο SARS-CoV-2
Η σχέση μεταξύ της διατροφής και του ανοσοποιητικού συστήματος είναι γνωστή, επομένως η
σημασία της στον COVID-19 λαμβάνει σημαντική έρευνα. Με αυτόν τον τρόπο, αν και δεν
φαίνεται να αποτελεί θεραπεία για τον COVID-19, τα καλά διατροφικά πρότυπα τείνουν να
βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να οδηγούν σε μειωμένη
πιθανότητα μόλυνσης από COVID-19 και ταχύτερη ανάρρωση σε άτομα που έχουν μολυνθεί.
Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή και άλλα διατροφικά σχήματα που μειώνουν τη φλεγμονή
και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου
από COVID-19. Επιπλέον, οι βιταμίνες Α, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β , η βιταμίνη D, η
βιταμίνη C και τα μέταλλα Se, Fe, Cu και Zn είναι απαραίτητα για την υγιή ανοσολογική
λειτουργία. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι ελλείψεις και η ανεπαρκής
διατροφική κατάσταση αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να διευκολύνουν την
εξάπλωση του COVID-19 μειώνοντας την αντίσταση στη μόλυνση και την επαναμόλυνση.
Μεταξύ όλων, η καραντίνα προώθησε τη κοινωνική απόσταση, που θεωρείται ο πιο
αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Μελέτες που
πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς πληθυσμούς έχουν ήδη εντοπίσει ότι τα μέτρα ασφαλείας
που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, καθώς το lockdown και η καραντίνα
στο σπίτι, προώθησαν πολλές αλλαγές και παρενέβησαν στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής,
συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και συχνότητα καπνίσματος ,
μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αλλαγές στα διατροφικά πρότυπα και τις αγορές
τροφίμων.
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αύξησαν την πρόσληψη
τροφής και κέρδισαν βάρος κατά την εποχή του COVID-19 . Στην Παλαιστίνη, το 41,7 τοις εκατό
των εφήβων ανέφεραν ότι κέρδισαν βάρος ως αποτέλεσμα της αύξησης των τηγανητών γευμάτων,
των γλυκών, των αναψυκτικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του
lockdown. Η ευημερία σχετιζόταν με τον αυξημένο ρυθμό της αύξησης βάρους, κυρίως λόγω του
στρες, της παραμονής στο σπίτι, της απομόνωσης από την οικογένεια και τους φίλους, το συχνό
μαγείρεμα και το άγχος των γονιών για την επίδραση του COVID-19 . Παρόμοιες μελέτες από την
Κίνα δείχνουν αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος των εφήβων σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Επιπλέον, στην Πολωνία, η αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος συνδέθηκε με μείωση της
κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, με αποτέλεσμα αύξηση βάρους.
Οι οδηγίες των σχετικών διεθνών και εθνικών φορέων συνιστούν το θηλασμό για μητέρες που
έχουν μολυνθεί από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας COVID-19,
σημαντική αβεβαιότητα παραμένει στην καθημερινή κλινική πρακτική σχετικά με την ασφάλεια
των βρεφών και τα αντιληπτά οφέλη και μειονεκτήματα από τη διακοπή του θηλασμού.
Abstract
On February 11, 2020, the International Virus Classification Commission identified the new 2019
coronavirus 2019-nCoV as Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 and the disease as
COVID-19. SARS-CoV-2 is believed to have a genetic sequence with the coronavirus that caused
epidemics in 2002 and 2012, namely SevereAcute Respiratory Syndrome and Middle East
Respiratory Syndrome. On March 11, 2020, the World Health Organization examined the COVID-19 epidemic internationally and designated it as a global pandemic due to the ever-increasing
number of new cases, related deaths and lack of specific treatment or vaccination.
Until now, it was known that the virus was transmitted by respiratory droplets and contact with
people infected with COVID-19. The idea of its dissemination through alternative modes of
transport is constantly being explored. The general population relies on scientific studies to
understand this unusual viral transmission, and in this case, a misinterpretation of the etiology,
symptoms, and transmission can be detrimental. As a result, care should be taken when drawing
conclusions about the persistence and viability of human coronaviruses previously detected
compared to the new SARS-CoV-2
The relationship between diet and the immune system is well known, so its importance in COVID-19 is receiving significant research. In this way, although it does not appear to be a cure for
COVID-19, good dietary standards tend to improve immune system function and lead to a reduced
chance of COVID-19 infection and faster recovery in infected people. In particular, the
Mediterranean diet and other diets that reduce inflammation and the risk of chronic diseases can
reduce the risk of serious illness and death from COVID-19. In addition, vitamins A, B vitamins,
vitamin D, vitamin C and the minerals Se, Fe, Cu and Zn are essential for healthy immune function.
Therefore, it is reasonable to assume that deficiencies and inadequate nutritional status of these
micronutrients may facilitate the spread of COVID-19 by reducing resistance to infection and reinfection.
Among other things, quarantine has promoted social distance, which is considered the most
effective way to prevent SARS-CoV-2 infection. Studies in different populations have already
found that the safety measurestaken to treat the new coronavirus, such as lockdown and quarantine
at home, promoted many changes and interfered with habits and lifestyles, including increased
alcohol consumption and frequency. smoking, reduced physical activity and changes in dietary
patterns and food markets.
According to various studies, children, adolescents and young adults have increased their food
intake and gained weight during the COVID-19 era. In Palestine, 41.7 percent of teens reported
gaining weight as a result of an increase in fried foods, sweets, soft drinks and dairy products
during the lockdown. Prosperity was associated with increased rates of weight gain, mainly due to
stress, staying home, isolation from family and friends, frequent cooking, and parental anxiety
about the effects of COVID-19. Similar studies from China show an increase in Adolescent Body
Mass Index in all age groups. In addition, in Poland, the increase in Body Mass Index was
associated with a reduction in the consumption of vegetables, fruits and legumes, resulting in
weight gain.
The guidelines of relevant international and national bodies recommend breastfeeding for mothers
infected with SARS-CoV-2 during the current COVID-19 pandemic, significant uncertainty
remains in daily clinical practice regarding the safety of infants and perceived benefits, and
disadvantages of stopping breastfeeding.