Συμπληρώματα διατροφής & Covid-19
Food supplements & Covid-19
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Γεωργάρας, Μιχαήλ
Date
2023-07-07Advisor
Kanellou, AnastasiaKeywords
Συμπλήρωμα διατροφής ; Βιταμίνες ; Θρεπτικά συστατικά ; Αναπνευστικές λοιμώξεις ; Ιός SARS-CοV-2Abstract
Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια καθώς παίζει σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη ή και την θεραπεία ασθενειών. Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών, τα οποία διατίθενται σε μορφές, όπως δισκία, κάψουλες, χάπια, φακελάκια σκόνης κλπ. Αποτελούνται από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και προσφέρονται στο εμπόριο σε δοσομετρικές μορφές. Επίσης, χρησιμοποιούνται ευρέως για πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η ανάλυση των συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία πιθανά συνεισφέρουν στην άμυνα του οργανισμού, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αναπνευστικών λοιμώξεων και ιών όπως είναι ο ιός SARS-CοV-2.
Έτσι λοιπόν, παρατηρώντας την κλινική εφαρμογή των σκευασμάτων των συμπληρωμάτων διατροφής σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, θα εξεταστεί αν η χορήγηση τους μπορεί να αποτρέψει, να μειώσει ή να προφυλάξει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού τόσο στον υγιή όσο και στον νοσούντα πληθυσμό.
Abstract
The use of nutritional supplements has become increasingly widespread in recent years as it plays an important factor in the prevention or treatment of diseases. Dietary supplements are concentrated sources of nutrients or other substances, which are available in forms such as tablets, capsules, pills, powder sachets, etc. They consist of vitamins, minerals and trace elements and are commercially available in dosage forms. They are also widely used to prevent respiratory infections and strengthen the immune system. The purpose of this work is the analysis of nutritional supplements, which possibly contribute to the body's defense, for the prevention and treatment of respiratory infections and viruses such as the SARS-CoV-2 virus. Thus, by observing the clinical application of the nutritional supplement preparations in relation to the control groups, it will be examined whether their administration can prevent, reduce or protect against respiratory infections in both the healthy and the sick population.