Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα Μελισσόχορτου (Melissa officinalis) με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού και Υγρής Χρωματογραφίας-Φασματομετρίας Μάζας (LC-MS/MS)
Extraction of phenolic compounds from Lemon Balm (Melissa officinalis) by products using experimental design and Liquid Chromatography-Mass Spectrometry (LC-MS/MS)
Keywords
Μελισσόχορτο ; Box-Behnken ; Υγρή χρωματογραφία-Φασματομετρία μάζας (LC-MS) ; Παραπροϊόντα αρωματικών φυτών ; Εκχύλιση με υπερήχους ; Φαινολικές ενώσεις ; Πειραματικός σχεδιασμόςAbstract
Η σύγχρονη τάση για οικολογική διαχείριση των αποβλήτων/παραπροϊόντων και η ανάγκη για την εφαρμογή “πράσινων” μεθόδων, φιλικών προς το περιβάλλον, κατά την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων τροφίμων έχει οδηγήσει στην διεξαγωγή μεγάλου πλήθους μελετών, οι οποίες αφορούν την αξιοποίηση των παραπροϊόντων από τις βιομηχανίες τροφίμων και αρωματικών φυτών. Τα παραπροϊόντα επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κατά την παραγωγή αιθέριων ελαίων
αποτελούν υπόστρωμα πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις, το οποίο συχνά μένει ανεκμετάλλευτο και απορρίπτεται ως απόβλητο. Στην εν λόγω πτυχιακή εργασία, μελετάται το φαινολικό περιεχόμενο των εκχυλισμάτων από παραπροϊόντα επεξεργασίας μελισσόχορτου (Lemon Balm, Melissa officinalis), με σκοπό την αξιοποίησή τους στη βιομηχανία τροφίμων ως φυσικά πρόσθετα με αντιοξειδωτικέςιδιότητες. Η εκχύλιση των επιθυμητών ενώσεων πραγματοποιείται με χρήση υπερήχων (Ultrasound Assisted Extraction), ενώ για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών εκχύλισης γίνεται χρήση του μοντέλου πειραματικού σχεδιασμού Box-Behnken. Οι προς βελτιστοποίηση παράμετροι είναι η περιεκτικότητα του διαλύτη σε αιθανόλη (% v/v), ο χρόνος εκχύλισης (min), η % ένταση του μηχανήματος υπερήχων και η αναλογία διαλύτη/υποστρώματος (mL/g), με 3 επίπεδα τιμών η κάθε μία. Το συνολικό φαινολικό περιεχόμενο προσδιορίστηκε μέσω της φασματοφωτομετρικής μεθόδου Folin-Ciocalteu, αρχικά σε ξηρό προϊόν μελισσόχορτου με σκοπό την εύρεση των βέλτιστων συνθηκών εκχύλισης βάσει πειραματικού σχεδιασμού. Οι προτεινόμενες συνθήκες εκχύλισης εφαρμόστηκαν στο ξηρό προϊόν και σε παραπροϊόντα μελισσόχορτου και έγινε σύγκριση μεταξύ των προβλεπόμενων και πειραματικών τιμών, με σκοπό την αξιολόγηση του παραγόμενου μοντέλου. Η εκτίμηση της σημαντικότητας των παραμέτρων, έγινε με χρήση του στατιστικού εργαλείου ANOVA. Αξιολογούνται επιπλέον η αντιοξειδωτική ικανότητα, με τη μέθοδο FRAP καθώς και η ικανότητα ανάσχεσης της ελεύθερης ρίζας ABTS●+ τόσο στο ξηρό προϊόν όσο και σε επιλεγμένα παραπροϊόντα επεξεργασίας μελισσόχορτου. Βάσει αποτελεσμάτων, στα παραπροϊόντα μελισσόχορτου βέλτιστη απόδοση σε συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (13,6 ± 1,8 mg GAE/g φυτού) δίνει η εκχύλιση υπό τις εξής συνθήκες: 60% v/v αιθανόλη, 25 λεπτά χρόνος εκχύλισης, 80% ένταση υπερήχων και 60 mL διαλύτη/g υποστρώματος. Οι ίδιες συνθήκες δίνουν την μέγιστη τιμή (με στατιστικά σημαντική διαφορά) ιόντων Fe(II) κατά την μέτρηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας στα παραπροϊόντα μελισσόχορτου, ίση με 43,7 ± 1,3 mg Fe/g φυτού, καθώς και κατά την εκτίμηση της ικανότητας
ανάσχεσης της ελεύθερης ρίζας ABTS●+, ίση με 37,2 ± 4,4 mg TE/g φυτού. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του φυτοχημικού προφίλ ορισμένων δειγμάτων εκχύλισης των παραπροϊόντων επεξεργασίας μελισσόχορτου με τη μέθοδο LC-MS/MS. Ταυτοποιήθηκαν συνολικά 20 φαινολικές ενώσεις σε 3 δείγματα παραπροϊόντων υπό διαφορετικές συνθήκες εκχύλισης, μεταξύ των οποίων φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή.
Abstract
The modern trend for the ecological waste/by-product management and the need for the application of "green", environmentally friendly methods during the manufacturing of food industrial products has led to an outburst of research, which are related to the
utilization of by-products of food and aromatic plants industry. The by-products of aromatic and medicinal plants that have undergone processing during the production of essential oils constitute a rich substrate of bioactive compounds, which often remains untapped and is rejected as waste. In this thesis, the phenolic content of extracts from by-products of lemon balm processing (Lemon Balm, Melissa officinalis) is studied, with the aim of using them in the food industry as natural additives with antioxidant properties. The extraction of the desired compounds is carried out using ultrasound (Ultrasound Assisted Extraction), while the Box-Behnken experimental design model is used to optimize the extraction conditions. The parameters to be optimized are the ethanol content in the solvent (% v/v), the extraction time (min), the % intensity-power of the ultrasound machine and the solvent/substrate ratio (mL/g), with 3 levels of values each. The total phenolic content is measured by the Folin-Ciocalteu spectrophotometric method, initially with the dry Lemon Balm product, in order to build a model for predicting the optimal extraction conditions based on experimental designing. The proposed extraction conditions are applied to the dry product and by-products of Lemon Balm and a comparison is made between the predicted and experimental values, to evaluate the produced prediction model. The importance of the parameters was evaluated with the help of ANOVA statistical tool. In addition, an evaluation of the antioxidant capacity, using the FRAP method, as well as the ability to inhibit the free radical ABTS●+ was studied in both the dry product and selected by-products of Lemon Balm. Based on the results, in Lemon Balm by-products the best performance in terms
of total phenolic content (13.6 ± 1.8 mg GAE/g plant) is given by extracting under the following conditions: 60% v/v ethanol, 25 min extraction time, 80% ultrasound intensity-power and 60 mL solvent/g substrate. The same conditions give the maximum value (with a statistically significant difference) of Fe(II) ions when measuring the antioxidant capacity in Lemon Balm by-products, equal to 43.7 ± 1.3 mg Fe/g plant, as well as when estimating the ability to inhibit ABTS●+ radical, which is equal to 37.2 ± 4.4 mg TE/g plant. Finally, an evaluation of the phytochemical profile of the extraction samples of specific Lemon Balm processing by-products was carried out using the LC MS/MS method. A total of 20 phenolic compounds were identified in 3 samples from different extraction conditions, including phenolic acids and flavonoids