Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ανιχνευτές στην HPLC. Εφαρμογές στις αναλύσεις του οίνου

dc.contributor.advisorChatzilazarou, Arhontoula
dc.contributor.authorΒακάκης, Αλέξανδρος Ιωάννης
dc.contributor.authorΠαπαδάτου, Κωνσταντίνα Μαρία
dc.date.accessioned2023-10-26T11:32:58Z
dc.date.available2023-10-26T11:32:58Z
dc.date.issued2023-09-29
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5494
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5331
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια οι αναφορές της υγρής χρωματογραφίας (liquid chromatography) έχουν αυξηθεί, εφόσον το φάσμα των εφαρμογών της είναι αρκετά ευρύ. Περίπου το 80% των διαδεδομένων χημικών ενώσεων που μελετώνται στον οίνο, δεν μπορεί να αναλυθεί με αέρια χρωματογραφία (gas chromatography). Παλιότερα, οι επιδόσεις της αέριας χρωματογραφίας ήταν πολλοί περισσότερες από ότι της υγρής. Παρόλ’ αυτά με την πάροδο του χρόνου και την συνεχή εξερεύνηση και εξέλιξη στον κλάδο της χρωματογραφίας έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές όπως η υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης, η οποία ασχολείται με τον διαχωρισμό των ουσιών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μερικών δευτερολέπτων και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά σε σχέση με αυτά της αέριας χρωματογραφίας. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της HPLC (High Pressure Liquid Chromatography), οφείλεται στην μεγάλη ποικιλία των ανιχνευτών. Χάρη στις ιδιότητές τους καθιστούν δυνατή την ανάλυση πολλών και διαφορετικών ουσιών, εφόσον ανάλογα με την χαρακτηριστική ομάδα που προσδιορίζεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικός ανιχνευτής, ώστε να προκύψει ακριβέστερο και με μεγάλη ευαισθησία αποτέλεσμα. Στην συγκεκριμένη εργασία γίνεται ανάλυση όλων των παραμέτρων που αφορούν την HPLC, όπως είναι η αρχή λειτουργίας της, οι υποκατηγορίες της, οι στατικές και κινητές φάσεις, οι στήλες που χρησιμοποιούνται κατά την ανάλυση, ο εξοπλισμός και η οργανολογία, καθώς γίνεται εκτενής ανάλυση των ανιχνευτών που χρησιμοποιούνται. Τέλος, έχει γίνει βιβλιογραφική καταγραφή όλων τον διαθεσίμων πρωτοκόλλων για την ανάλυση των σημαντικότερων ενώσεων του οίνου.el
dc.format.extent83el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΥγρή χρωματογραφίαel
dc.subjectΥγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσηςel
dc.subjectHPLCel
dc.subjectΑνιχνευτέςel
dc.subjectΧρωματογραφικές στήλεςel
dc.subjectΟίνοςel
dc.titleΑνιχνευτές στην HPLC. Εφαρμογές στις αναλύσεις του οίνουel
dc.title.alternativeDetectors in HPLC. Applications in wine analyzesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.committeeTataridis, Panagiotis
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedIn recent years, references to liquid chromatography have increased, since its range of applications is quite wide. About 80% of the widespread chemical compounds studied in wine can’t be analysed by gas chromatography. In the past, the performance of gas chromatography was much better than that of liquid chromatography. However, with the passage of time and the continuous exploration and development in the field of chromatography, new techniques have been developed, such as high-performance liquid chromatography, which achieves the separation of substances within a short time of a few seconds and has a higher performance than gas chromatography. Much of the success of HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) is due to the wide variety of detectors. Thanks to their properties, they make it possible to analyse many different substances, since depending on the characteristic group to be identified, a different detector can be used to obtain a more accurate and sensitive result. In this paper, all the parameters related to HPLC are analysed, such as its operating principle, its subcategories, the static and mobile phases used in the analysis, the equipment and instrumentation, as well as an extensive analysis of the detectors used. Finally, a literature survey has been made of all available protocols for the analysis of the most important wine compounds.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές