Ανιχνευτές στην HPLC. Εφαρμογές στις αναλύσεις του οίνου
Detectors in HPLC. Applications in wine analyzes
Πτυχιακή εργασία
Author
Βακάκης, Αλέξανδρος Ιωάννης
Παπαδάτου, Κωνσταντίνα Μαρία
Date
2023-09-29Advisor
Chatzilazarou, ArhontoulaKeywords
Υγρή χρωματογραφία ; Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης ; HPLC ; Ανιχνευτές ; Χρωματογραφικές στήλες ; ΟίνοςAbstract
Τα τελευταία χρόνια οι αναφορές της υγρής χρωματογραφίας (liquid chromatography) έχουν
αυξηθεί, εφόσον το φάσμα των εφαρμογών της είναι αρκετά ευρύ. Περίπου το 80% των
διαδεδομένων χημικών ενώσεων που μελετώνται στον οίνο, δεν μπορεί να αναλυθεί με αέρια
χρωματογραφία (gas chromatography). Παλιότερα, οι επιδόσεις της αέριας χρωματογραφίας
ήταν πολλοί περισσότερες από ότι της υγρής. Παρόλ’ αυτά με την πάροδο του χρόνου και
την συνεχή εξερεύνηση και εξέλιξη στον κλάδο της χρωματογραφίας έχουν αναπτυχθεί νέες
τεχνικές όπως η υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης, η οποία ασχολείται με τον
διαχωρισμό των ουσιών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μερικών δευτερολέπτων και τα
αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά σε σχέση με αυτά της αέριας χρωματογραφίας.
Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της HPLC (High Pressure Liquid Chromatography),
οφείλεται στην μεγάλη ποικιλία των ανιχνευτών. Χάρη στις ιδιότητές τους καθιστούν δυνατή
την ανάλυση πολλών και διαφορετικών ουσιών, εφόσον ανάλογα με την χαρακτηριστική
ομάδα που προσδιορίζεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικός ανιχνευτής, ώστε να
προκύψει ακριβέστερο και με μεγάλη ευαισθησία αποτέλεσμα. Στην συγκεκριμένη εργασία
γίνεται ανάλυση όλων των παραμέτρων που αφορούν την HPLC, όπως είναι η αρχή
λειτουργίας της, οι υποκατηγορίες της, οι στατικές και κινητές φάσεις, οι στήλες που
χρησιμοποιούνται κατά την ανάλυση, ο εξοπλισμός και η οργανολογία, καθώς γίνεται
εκτενής ανάλυση των ανιχνευτών που χρησιμοποιούνται.
Τέλος, έχει γίνει βιβλιογραφική καταγραφή όλων τον διαθεσίμων πρωτοκόλλων για την
ανάλυση των σημαντικότερων ενώσεων του οίνου.
Abstract
In recent years, references to liquid chromatography have increased, since its range of
applications is quite wide. About 80% of the widespread chemical compounds studied in
wine can’t be analysed by gas chromatography. In the past, the performance of gas
chromatography was much better than that of liquid chromatography. However, with the
passage of time and the continuous exploration and development in the field of
chromatography, new techniques have been developed, such as high-performance liquid
chromatography, which achieves the separation of substances within a short time of a few
seconds and has a higher performance than gas chromatography.
Much of the success of HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) is due to the wide
variety of detectors. Thanks to their properties, they make it possible to analyse many
different substances, since depending on the characteristic group to be identified, a different
detector can be used to obtain a more accurate and sensitive result. In this paper, all the
parameters related to HPLC are analysed, such as its operating principle, its subcategories,
the static and mobile phases used in the analysis, the equipment and instrumentation, as well
as an extensive analysis of the detectors used.
Finally, a literature survey has been made of all available protocols for the analysis of the
most important wine compounds.