Προσδιορισμός λιπαρών οξέων σε μητρικό πρωτόγαλα με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με ανιχνευτή ιοντισμού φλόγας (GC-FID)
Determination of fatty acids in human colostrum using gas chromatography coupled with flame ionization detector (GC-FID)
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Παππά, Λυδία
Πασχοπούλου, Μαρία
Ημερομηνία
2023-10-04Επιβλέπων
Zoumpoulakis, PanagiotisΛέξεις-κλειδιά
GC-FID ; Μητρικό πρωτόγαλα ; Λιπαρά οξέαΠερίληψη
Το μητρικό γάλα αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη διατροφή των νεογνών λόγω της σύστασης και της επίδρασής του στην υγεία, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος υφίσταται δυναμικές μεταβολές καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του βρέφους, ώστε να ικανοποιεί τις διατροφικές και ανοσολογικές απαιτήσεις του σε κάθε στάδιο της γαλουχίας, με τις αντίστοιχες ονομασίες του: πρωτόγαλα, μεταβατικό και ώριμο γάλα. Το πρωτόγαλα ξεχωρίζει από τους άλλους τύπους γάλακτος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογέννητου. Σχετικά χαμηλή είναι η περιεκτικότητα του σε λακτόζη, γεγονός που υποδηλώνει ότι στο στάδιο αυτό προτεραιότητα έχουν οι λειτουργίες υποστήριξης του εντερικού μικροβιόκοσμου και η ανάπτυξη ανοσίας του βρέφους. Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη ανάλυση δειγμάτων μητρικού πρωτογάλακτος με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (FID), σε συνδυασμό με πολυμεταβλητή στατιστική ανάλυση και συγκεκριμένα ανάλυση κύριων συνιστωσών (Principal Component Analysis – PCA) και ανάλυση διάκρισης ελαχίστων τετραγώνων (Partial Least Square Discriminant Analysis – PLS-DA). Η προσέγγιση αυτή εμβάθυνε στο προφίλ και τη σύσταση των λιπαρών οξέων που απαντώνται στο πρωτόγαλα και διερεύνησε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση του κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Η πλήρης κατανόηση της σύστασης του μητρικού πρωτογάλακτος και των λειτουργιών των συστατικών του προσφέρει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις κλινικές διαδικασίες, να προωθήσει τις πρακτικές νεογνικής διατροφής και να προωθήσει τη δημιουργία εναλλακτικών προϊόντων βρεφικής διατροφής για περιπτώσεις που το μητρικό γάλα δεν είναι διαθέσιμο. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα κύρια λιπαρά οξέα που περιέχει είναι το παλμιτικό, το στεαρικό, το ελαϊκό και το λινελαϊκό οξύ, ενώ οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σύστασή του είναι η εθνικότητα της μητέρας, η ηλικία της και ο δείκτης μάζας σώματός της.
Περίληψη
Breast milk is the optimal choice for the nutrition of newborns thanks to its composition and effect on the health, development and functioning of their immune system. The composition of breast milk undergoes dynamic changes throughout the development of the infant, in order to meet its nutritional and immunological requirements at each stage of lactation, with its respective names: colostrum, transitional and mature milk. Colostrum stands out from other types of milk, playing a key role in strengthening the newborn's immune system. Its lactose content is relatively low, which indicates that at this stage, the functions of supporting the intestinal microbiome and the development of immunity of the infant have priority. In the present study, a comprehensive analysis of breast colostrum samples was performed using gas chromatography coupled with flame ionization detector (FID) along with multivariate statistical analysis and more specifically Principal Component Analysis (PCA) and Partial Least Square Discriminant Analysis (PLS-DA). This approach deepened the profile and composition of fatty acids found in colostrum and investigated the factors influencing its composition during lactation. Full understanding of the composition of human colostrum and the functions of its components has the potential to improve clinical procedures, advance neonatal feeding practices, and promote the creation of alternative infant formula products for situations when human milk is not available. The results revealed that the main fatty acids it contains are palmitic, stearic, oleic and linoleic acids, while the most major factors influencing its composition are the ethnicity of the mother, her age and body mass index.