Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ο πολύτιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών ουσιών στα τρόφιμα και τη διατροφή του ανθρώπου

dc.contributor.advisorΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.authorΞανθάκη, Αθηνά
dc.contributor.authorΜαγγίνα, Κωνσταντίνα
dc.date.accessioned2023-10-31T09:17:27Z
dc.date.available2023-10-31T09:17:27Z
dc.date.issued2023-10-10
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5535
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5372
dc.description.abstractΟ ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια κύτταρα. Αντιμετωπίζει όμως πολλές απειλές είτε από έλλειψη τροφής είτε από επιμολύνσεις. Η σημαντικότερη όμως απειλή που εξετάζουμε στην παρούσα εργασία είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον οργανισμό προκαλώντας οξειδωτικές βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά που αναλύονται στην παρούσα εργασία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι η διερεύνηση του ρόλου και της ξεχωριστής σημασίας των αντιοξειδωτικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά. Επιμέρους στόχος της εργασίας είναι η κατηγοριοποίηση και εκτενής ανάλυση των αντιοξειδωτικών και των πλεονεκτημάτων του. Επιπλέον, αναλύονται οι μέθοδοι μέτρησης αντιοξειδωτικής ικανότητας στα τρόφιμα, καθώς και μελέτες που συνδέουν την μεσογειακή διατροφή με τη λήψη των απαραίτητων αντιοξειδωτικών ημερησίως. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο άνθρωπος να καταναλώνει ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, χυμοί, τσάι κ.ά., διότι το καθένα από αυτά παρέχει πολλές διαφορετικές ουσίες που τον βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και στη διατήρηση της καλής υγείας των κυττάρων του, ενώ ταυτόχρονα τον προστατεύουν από τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, η παρούσα μελέτη στηρίζεται σε επιστημονικά άρθρα, βιβλία αλλά και μελέτες που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.el
dc.format.extent118el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΑντιοξειδωτικάel
dc.subjectΑντιοξειδωτική δράσηel
dc.subjectΕλεύθερες ρίζεςel
dc.subjectΟξειδωτικό στρεςel
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.subjectΑσθένειεςel
dc.subjectΦαινολικές ενώσειςel
dc.subjectΦυσικά αντιοξειδωτικάel
dc.subjectΣυνθετικά αντιοξειδωτικάel
dc.subjectΕνζυματικάel
dc.subjectΜη ενζυματικάel
dc.titleΟ πολύτιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών ουσιών στα τρόφιμα και τη διατροφή του ανθρώπουel
dc.title.alternativeThe valuable role of antioxidants in food and human nutritionel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeKanellou, Anastasia
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe human body is made up of tens of trillions of cells. But it faces many threats from either lack of food or from possible contaminations. However, the most important threat that we examine in this work is free radicals. Free radicals can irreversibly damage the body by causing oxidative damage. The antioxidants analyzed in this work fight free radicals and causing oxidative stress. The purpose of this study is to investigate the role and special importance of antioxidants for the human body and foods containing antioxidants. A partial objective of the work is the categorization and extensive analysis of antioxidants and their benefits. In addition, the methods of measuring antioxidant capacity in foods are discussed, as well as studies that link the Mediterranean diet with the daily intake of necessary antioxidants. It is particularly important for humans to consume a variety of foods rich in antioxidants, such as fruit, vegetables, juices, tea, etc., because each of these foods provides many different substances that help them fight free radicals and maintain good cellular health, while protecting him from the risk of neurodegenerative diseases, cancer and cardiovascular diseases. Finally, this study is based on scientific articles, books and studies based on scientific data.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές