Show simple item record

Αλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφικών παραγόντων σε διάφορες παθήσεις

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΣιέττου, Αναστασία
dc.date.accessioned2024-02-09T08:31:52Z
dc.date.available2024-02-09T08:31:52Z
dc.date.issued2023-09-25
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5870
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5706
dc.description.abstractΗ διατροφή κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή του ανθρώπου αφού συμβάλλει στην επιβίωση, την ευεξία αλλά και στην καλή ποιότητα ζωής του. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς των ανθρώπων και η διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης διατροφής επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων. Ωστόσο παρά τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η διατροφή στη ζωή μας, είναι εξίσου πιθανό να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν δεν υιοθετείται με έναν σωστό τρόπο. Η πρόσληψη τροφών φτωχών σε θρεπτικά συστατικά καθώς και η κατανάλωση αλόγιστων ποσοτήτων ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο προσκήνιο μερικές νέες έννοιες, άμεσα συνδεδεμένες με τη σχέση της διατροφής και της υγείας. Αυτές δεν είναι άλλες από τη διατροφογενωμική και τη διατροφογενετική. Αυτές οι δύο επιστήμες μελετούν το ρόλο των γονιδίων αλλά και την αλληλεπίδραση τους σε σχέση με ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο. Επιπρόσθετα, ασχολούνται με τι αποτελέσματα θα φέρει η ανωτέρω αλληλεπίδραση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, αναλύονται, αρχικά, ποικίλοι όροι οι οποίοι θα βοηθήσουν στην κατανόηση των σημαντικών αυτών επιστημών. Στη συνέχεια, γίνεται παρουσίαση συγκεκριμένων ασθενειών ( σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, νόσος Alzheimer, νόσος Parkinson, πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση και άνοια με σώματα Lewy) και ανάλυση των συμπτωμάτων τους καθώς και των επιδημιολογικών δεδομένων που τις χαρακτηρίζουν. Περιγράφεται η συμβολή της σωστής διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση τους μέσω συγκεκριμένων τροφών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, προτείνονται ειδικά διατροφικά πρότυπα που αποδεικνύονται ως τα πλέον βοηθητικά σε σχέση με τις νόσους που περιεγράφηκαν. Ακολούθως, πραγματοποιείται εμβάθυνση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται και λειτουργούν η διατροφογενωμική και η διατροφογενετική αλλά και οι διαφορές που τις χαρακτηρίζουν. Η εργασία εστιάζει στον αντίκτυπο των δύο επιστημονικών πεδίων σε συγκεκριμένα νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι δυσανεξίες και η κοιλιοκάκη, η έλλειψη ενζύμου G6PD και διάφορα μεταβολικά σύνδρομα. Τέλος, αναλύεται η επίδραση ενός ειδικού τύπου διατροφής σε μονογονιδιακές ασθένειες καθώς και σε ολόκληρο το γονιδίωμα του ανθρώπου.el
dc.format.extent82el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΔιατροφογεντικήel
dc.subjectΔιατροφογενωμικήel
dc.subjectΑσθένειεςel
dc.subjectΓονίδιαel
dc.titleΑλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφικών παραγόντων σε διάφορες παθήσειςel
dc.title.alternativeInteraction of genes and nutritional factors in various diseasesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeKanellou, Anastasia
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedNutrition holds a prominent place in human life as it contributes to survival, wellbeing, and a good quality of life. It is an integral part of people's daily routines, and the formation of a specific diet is influenced by a multitude of factors. However, despite the benefits that nutrition can offer to our lives, it can also be equally dangerous when not adopted correctly. The consumption of foods poor in nutrients and the consumption of excessive quantities may lead to undesirable outcomes. Nevertheless, in recent years, some new concepts have come to the forefront, directly related to the relationship between nutrition and health. These are none other than nutrigenomics and nutrigenetics. These two sciences study the role of genes and their interaction with an individualized diet. Additionally, they deal with the effects of this interaction on the prevention and treatment of various diseases. In this thesis, various terms that will help in understanding these important sciences are initially analyzed. Then, specific diseases (Type 2 diabetes, Alzheimer's disease, Parkinson's disease, amyotrophic lateral sclerosis, and Lewy body dementia) are presented, along with an analysis of their symptoms and the epidemiological data that characterize them. The contribution of proper nutrition to their prevention and treatment through specific foods with strong antioxidant and anti-inflammatory properties is described. Furthermore, specific dietary patterns that have been proven to be most helpful in relation to the described diseases are recommended. Subsequently, an in-depth examination of how nutrigenomics and nutrigenetics are conducted and operate, as well as the differences that characterize them, is carried out. The thesis focuses on the impact of these two scientific fields on specific conditions such as Type 2 diabetes, intolerances, and celiac disease, G6PD enzyme deficiency, and various metabolic syndromes. Finally, the effect of a special type of diet on monogenic diseases as well as on the entire human genomes analyzed.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές