Show simple item record

Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΖέκιαϊ, Αρμελίντα
dc.date.accessioned2024-03-19T08:23:52Z
dc.date.available2024-03-19T08:23:52Z
dc.date.issued2024-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6106
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5942
dc.description.abstractΗ ελεύθερη ρίζα είναι ένα άτομο ή μόριο που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια και είναι ικανό για ανεξάρτητη ύπαρξη. Υπάρχουν ενδογενείς ελεύθερες ρίζες αλλά μπορούν να παραχθούν και από εξωγενείς παράγοντες. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι απαραίτητες για την υγεία αλλά η συσσώρευση τους προκαλεί ασθένειες στον οργανισμό, για αυτό είναι σημαντική η δράση των αντιοξειδωτικών, τα οποία καταστρέφουν τις επιπλέον ελεύθερες ρίζες διατηρώντας σταθερή την ισορροπία μεταξύ των ριζών αυτών και των ίδιων των αντιοξειδωτικών. Συνεπώς, σκοπός του ανθρώπου είναι να διατηρεί σταθερή τόσο την ποσότητα των αντιοξειδωτικών όσο και των ελεύθερων ριζών. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι η μεσογειακή και χορτοφαγική διατροφή που έχουν ως κύρια συστατικά της διατροφής τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και ελαιόλαδο και κρασί (η μεσογειακή), τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και άλλες ουσίες που δρουν συνεργατικά, διατηρώντας έτσι στα επιθυμητά επίπεδα τα αντιοξειδωτικά. Παρόλο που η τήρηση μιας διατροφής πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι ιδανική, η λήψη των αντιοξειδωτικών αυτών με συμπληρώματα δεν συνιστάται επειδή ο τρόπος δράσης τους στον οργανισμό είναι περίπλοκος και μπορεί να έχουν τελικά αρνητικά αποτελέσματα. Ένας άλλος τρόπος διατροφής που θα μπορούσε να μειώσει το υψηλό οξειδωτικό στρες είναι ο διαιτητικός περιορισμός.el
dc.format.extent67el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΟξειδωτικό στρεςel
dc.subjectΑντιοξειδωτικάel
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.subjectΜεσογειακή διατροφήel
dc.titleΕπίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρεςel
dc.title.alternativeThe effect of diet on oxidative stressel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeKanellou, Anastasia
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedA free radical is an atom or molecule that contains one or more unpaired electrons and is capable of independent existence. Endogenous free radicals exist but they can also be produced by exogenous agents. Free radicals of oxygen are essential for health but their accumulation causes diseases in the body, for this reason the action of antioxidants is important. They can destroy the extra free radicals by maintaining a stable balance between these radicals and the antioxidants themselves. Therefore, it is purposeful to keep both the amount of antioxidants and free radicals stable. In order to achieve this, humans must maintain a balanced diet rich in antioxidants, such as the Mediterranean and vegetarian diet. The main components of these diets are fruits and vegetables as well as olive oil and wine (the Mediterranean), which are rich in antioxidants , polyphenols and other substances that act cooperatively, thus maintaining the desired levels of antioxidants. Although following a diet rich in antioxidants is ideal, their consumption by supplementation is not recommended. Antioxidants react in the body in complex ways and can ultimately cause negative effects. Another type of diet that could reduce high oxidative stress is dietary restriction.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές