Διατροφή και διάθεση
Food and mood
Keywords
Διατροφή ; Διάθεση ; Νευροδιαβιβαστές ; Κατάθλιψη ; ΆγχοςAbstract
Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια τεκμηρίωσης ή κατάρριψης θεωριών που συνδέουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων με τη διάθεση του ατόμου. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στους πέντε κύριους νευροδιαβιβαστές του κεντρικού νευρικού συστήματος και αναλύεται τόσο η διεγερτική όσο και η ανασταλτική τους δράση, ανάλογα με το είδος του τροφίμου που καταναλώνεται. Εξετάζεται η σημαντικότητα ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών στην βέλτιστη λειτουργία του κεντρικού και περιφερικού συστήματος και οι κίνδυνοι από την ανεπαρκή πρόσληψή τους. Στη συνέχεια, εξετάζεται η επιρροή των υδατανθράκων και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη διάθεση. Παρουσιάζονται τα δύο βασικά διατροφικά πρότυπα, το Μεσογειακό και το Δυτικό και τα θετικά και αρνητικά, αντίστοιχα, αποτελέσματα που απορρέουν από την εφαρμογή τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην έννοια του «comfort food» και του συναισθηματικού φαγητού που συνδυάζουν την αδυναμία διαχείρισης συναισθημάτων και την πραγματική ανάγκη για κατανάλωση τροφής. Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για τις ευεργετικές ιδιότητες των καφεϊνούχων ποτών (καφές-τσάι), της σοκολάτας και του κρασιού, καθώς και για τις επιπτώσεις της υπέρμετρης πρόσληψης αυτών. Ύστερα από ενδελεχή ανασκόπηση και συγκριτική μελέτη πρόσφατων ερευνών, έγινε αντιληπτή η τάση για αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για τον ρόλο της διατροφής στην ψυχική υγεία και την προληπτική ιατρική. Αν και η έρευνα στο πεδίο αυτό φαίνεται να ακμάζει, πολλά είναι ακόμα άγνωστα και έτσι κρίνεται απαραίτητη η περεταίρω διερεύνηση του θέματος.
Abstract
In this bachelor thesis, an attempt is made to document or disprove theories that link the consumption of certain foods with the individual's mood. Specifically, reference is made to the five main neurotransmitters of the central nervous system and both their stimulating and inhibitory effects are analyzed depending on the type of food consumed. The importance of certain micronutrients in the optimal functioning of the central and peripheral system and the dangers lurking in their insufficient intake are examined. Furthermore, the influence of carbohydrates and polyunsaturated fatty acids on mood is examined. The two main dietary patterns, the Mediterranean and the Western, and the positive and negative, respectively, results stemmed from their application are presented. Particular importance is attached to the concept of "comfort food" and emotional eating, which combine the inability to manage emotions and the real need to eat food. In addition, the beneficial properties of caffeinated drinks (coffee-tea), chocolate and wine are discussed, as well as the effects of their excessive intake. After a thorough review and comparative study of recent research, a trend of increasing scientific interest in the role of nutrition in mental health and preventive medicine was realized. Although research in this field seems to flourish, much is still unknown and thus further investigation of the subject is deemed necessary.