Στρατηγικές μείωσης απορριμμάτων τροφίμων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα
Food waste reduction strategies for the environmental sustainability
Keywords
Απορρίμματα ; Βιομηχανίες ; Περιβάλλον ; Βιωσιμότητα ; Βιομηχανία τροφίμωνAbstract
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη σημαντικότητα της ανασκόπησης των στρατηγικών μείωσης απορριμμάτων στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και την μελέτη και ανάπτυξη νέων στρατηγικών, που αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα: τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνει η βιομηχανία για τις επόμενες γενιές. Μέσω της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας, μελετώνται όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των απορριμμάτων, είτε μέσω διαδικασιών αυτούσιας μείωσης, είτε μέσω προσπάθειας αξιοποίησης των απορριμμάτων, ώστε να εγκαθιδρυθούν και να στελεχωθούν τρόποι με τους οποίους τα απορρίμματα όχι μόνο δεν θα καταλήγουν ως απειλές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν ωφέλιμο χαρακτήρα, τόσο για το οικοσύστημα, όσο και για τον ίδιο τον καταναλωτή. Οι στρατηγικές αυτές θα είναι κατάλληλες για όλες τις βιομηχανίες που αφορούν κυρίως την Ελλάδα, αλλά και για την εκάστοτε βιομηχανία. Επειδή η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι ένα καίριο ζήτημα, που ανέκαθεν απασχολούσε παγκοσμίως, είναι αναγκαίο να υπάρξει γόνιμο περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη του πραγματευόμενου ζητήματος, ώστε, εκτός των κεκτημένων, να προταθούν και προωθηθούν ακόμα περισσότερα σχέδια, για την συνολική αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων.
Abstract
This thesis deals with the importance of reviewing waste reduction strategies in the food industry, as well as the study and development of new strategies that aim at the same result: optimising the environmental footprint of the industry for future generations. Through the existing literature, all the ways in which waste reduction can be achieved, either through reduction processes as such or through waste recovery efforts, are being studied in order to establish and staff ways in which waste not only does not end up as a threat to the environment and public health, but at the same time is beneficial to both the ecosystem and the consumer. These strategies will be appropriate for all industries, mainly rising in Greece, but also for each specific industry concerned, as personalised techniques. Since environmental sustainability is a key issue, which has always been a global concern, it is necessary to create a fertile environment for the further development of the issue at hand, so that, in addition to what has been achieved, even more plans can be proposed and promoted for the overall upgrading of the food waste management system.