Βιοδιαθεσιμότητα συμπληρωμάτων διατροφής
Biovailability of dietary supplements
Keywords
Συμπληρώματα διατροφής ; ΒιοδιαθεσιμότηταAbstract
Τα συμπληρώματα διατροφής, πλέον, έχουν εδραιωθεί στην καθημερινή διατροφή
πολλών ανθρώπων, με μια αγορά και ένα ενδιαφέρον που όλο φαίνεται να αυξάνεται.
Αποτελούν πηγή θρεπτικών και άλλων συστατικών και χρησιμοποιούνται για την επίτευξη
διατροφικών στόχων, αύξηση απόδοσης καθώς και κλινικά, για την αντιμετώπιση ασθενειών
και περιπτώσεων ανεπάρκειας.
Η βιοδιαθεσιμότητα στη διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που όμως
συχνά παραβλέπεται από τον μέσο καταναλωτή. Αναφέρεται στο ποσοστό το οποίο ένα
θρεπτικό στοιχείο μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό και να αξιοποιηθεί από αυτόν,
εκφέροντας βιολογικό αποτέλεσμα. Η σύνδεση των συμπληρωμάτων διατροφής με τη
βιοδιαθεσιμότητα είναι πολύ σημαντική διότι έτσι καθορίζεται η ποιότητα των
συμπληρωμάτων καθώς επίσης εκτιμούνται οι απαραίτητες και κατάλληλες δοσολογίες κάθε
φορά.
Στη παρούσα εργασία πραγματοποιείται μια γενική βιβλιογραφική ανασκόπηση στα
συμπληρώματα διατροφής, την σημασία τους, που χρησιμοποιούνται και τον σκοπό που
εξυπηρετούν καθώς και ποια είδη εμφανίζονται πιο συχνά στα ράφια εμπορικών
καταστημάτων. Ακόμα, επεξηγείται η βιοδιαθεσιμότητα, η σημασία της στη διατροφή γενικά
καθώς και μέθοδοι μέτρησης και παράγοντες που την επηρεάζουν. Στα επόμενα κεφάλαια
πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση για την εκτίμηση της βιοδιαθεσιμότητας,
όπου είναι αυτή εφικτή, σε συμπληρώματα διατροφής μακροθρεπτικών συστατικών, όπως
πρωτεΐνες,υδατάνθρακες και λίπη · βιταμινών, όπως τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E,K και
τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β,C · μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο,
κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο.
Abstract
Dietary supplements have now become established in the daily diet of many
individuals, with a market and interest that seem to be continuously growing. They serve as
sources of nutrients and other ingredients, used to achieve nutritional goals, enhance
performance, and clinically address deficiencies and diseases.
Bioavailability in nutrition is a critical factor often overlooked by the average
consumer. It refers to the proportion of a nutrient that can be absorbed by the body and
utilized to exert a biological effect. The connection between dietary supplements and
bioavailability is crucial as it determines the quality of the supplements and helps in
evaluating the necessary and adequate dosages each time.
In the current study, a general review is conducted on dietary supplements, their
importance, usage, and purpose, as well as the types that most commonly appear on
commercial store shelves. Furthermore, bioavailability is explained, its significance in
nutrition, and the methods of measurement and factors affecting it. The following chapters
provide a literature review to assess the bioavailability, where feasible, of dietary
supplements of macronutrients such as proteins, carbohydrates, and fats; vitamins, such as
fat-soluble vitamins A, D, E, K and water-soluble vitamins B, C; minerals and trace elements,
such as calcium, magnesium, potassium, iron, and zinc.