Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μέθοδοι και Διεργασίες για την αύξηση της διατηρησιμότητας Φρούτων και Λαχανικών

dc.contributor.advisorΜπρατάκος, Σωτήριος
dc.contributor.authorΑλιμπέρτη, Μαρία
dc.contributor.authorΣτυλιανάκης, Εμμανουήλ
dc.date.accessioned2024-10-22T09:37:08Z
dc.date.available2024-10-22T09:37:08Z
dc.date.issued2024-07-19
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7846
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7678
dc.description.abstractΑντικείμενο της παρούσας βιβλιογραφικής εργασίας αποτέλεσε αφενός η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα είδη των αλλοιώσεων στις οποίες υπόκεινται τα φρούτα και τα λαχανικά, με βάση τις ιδιομορφίες τους ως μήτρες. Έγινε αναλυτική αναφορά κατά σειρά στις αλλοιώσεις φυσικής, μικροβιολογικής και χημικής προέλευσης. Στο δεύτερο σκέλος της εργασίας έγινε μια παρουσίαση με συστηματοποιημένο τρόπο των μεθόδων με τη χρήση των οποίων, είτε μεμονωμένοι καταναλωτές, είτε η βιομηχανία έχουν τη δυνατότητα να καταστείλουν τις αιτίες που προκαλούν τις προηγουμένως αναφερόμενες αλλοιώσεις κατά περίπτωση. Οι μέθοδοι παράτασης της ζωής των φρούτων και λαχανικών στο ράφι ομαδοποιήθηκαν ως: α) μέθοδοι εφαρμογής ή απαλοιφής θερμότητας, β) μέθοδοι απαλοιφής υγρασίας, γ) χρήση πρόσθετων, δ) ζυμώσεις, ε) χρήση ακτινοβολιών, στ) τεχνολογίες συσκευασίας, ενώ επίσης έγινε αναφορά στη σημασία των εφαρμογών της βιοτεχνολογίας. Στο τελευταίο σκέλος της εργασίας συζητήθηκαν παραδείγματα αλλοιώσεων και περιπτωσιακές εφαρμογές μεθόδων διατήρησης αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων φρούτων και λαχανικών, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής.el
dc.format.extent134el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΒιοτεχνολογίαel
dc.subjectΔιατήρησηel
dc.subjectΦρούταel
dc.subjectΛαχανικάel
dc.subjectΣυσκευασίαel
dc.subjectΕπεξεργασίαel
dc.subjectΑλλοιώσειςel
dc.titleΜέθοδοι και Διεργασίες για την αύξηση της διατηρησιμότητας Φρούτων και Λαχανικώνel
dc.title.alternativeMethods and processes for increasing the shelf life of fruits and vegetablesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.committeeΚρίτση, Ευτυχία
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this bibliographic work was, on the one hand, a literature review on the types of spoilage to which fruits and vegetables are subject, based on their characteristics as matrices. Spoilage types of physical, microbiological and chemical origin were presented in a systemized order. In the second part of the work, a systematic presentation was made of the methods by which either individual consumers or industry have the opportunity to suppress the sources that cause the previously mentioned spoilage on a case-by-case basis. The methods of extending the shelf life of fruits and vegetables were grouped as: a) methods of applying or removing heat, b) methods of moisture removal, c) use of additives, d) fermentation, e) use of radiation, f) packaging technologies; while reference was also made to the importance of biotechnology applications. In the last part of the work, spoilage cases and preservation methods applying to representative examples of fruits and vegetables were discussed, with the aim of prolonging fruits and vegetables shelf life.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές