Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ανίχνευση αφλατοξινών σε γαλακτοκομικά - ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας

dc.contributor.advisorΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.authorΚρητικάκου, Γεωργία Χριστίνα
dc.contributor.authorΝατσίκου, Αικατερίνη
dc.date.accessioned2021-07-15T09:19:08Z
dc.date.available2021-07-15T09:19:08Z
dc.date.issued2021-07-08
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/790
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-641
dc.description.abstractΣε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση γάλακτος και των παραπροϊόντων του, είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις κύριες και καθημερινές τροφές για κάθε καταναλωτή. Το γάλα συμβάλλει στην πρόσληψη αναγκαίων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό όπως εκείνα του ασβεστίου, λακτόζης , αμινοξέων , βιταμινών , μεταλλικών αλάτων και διαφόρων άλλων που θα αναλυθούν παρακάτω. Η υγεία των γαλακτοφόρων ζώων και οι συνθήκες διαβίωσης αποτελεί πρωταρχική σημασία για την τελική ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πέρα από τα οφέλη που προσφέρει το γάλα εγκυμονεί κινδύνους όπως φυσικούς, χημικούς και μικροβιολογικούς. Ένας από τους βασικότερους χημικούς κινδύνους είναι η παρουσία αφλατοξινών που ανήκει στις μυκοτοξίνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ειδικότερα ένα θέμα που απασχολεί τις βιομηχανίες γάλακτος είναι η παρουσία αφλατοξίνης Μ1, που προκύπτει από το μεταβολισμό της αφλατοξίνης Β1. Οι αφλατοξίνες προκαλούνται από διάφορα είδη μυκήτων, κυρίως το Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus και χαρακτηρίζονται απο τις πιο τοξικές ομάδες. Οι πιο σημαντικές είναι AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1, AFM2. Τα τελευταία χρονιά το νομοθετικό πλαίσιο έχει μεριμνήσει για την παρουσία αφλατοξινών στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχουν οριστεί ανώτατα όρια και κανονισμοί για την επιτρεπόμενη ποσότητα τους. Ωστόσο παραμένει ένα θέμα που ανησυχεί την δημόσια υγεία έχοντας επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στα συστατικά του γάλακτος όσο στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Στην παρούσα εργασία γίνεται εκτενής αναφορά στις επιπτώσεις, στους τρόπους αντιμετώπισης καθώς και στους τρόπους ανίχνευσης αφλατοξινών.el
dc.format.extent99el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΓάλαel
dc.subjectΜύκητεςel
dc.subjectΜυκοτοξίνεςel
dc.subjectΑνίχνευσηel
dc.subjectELISAel
dc.subjectΧρωματογραφικές τεχνικέςel
dc.titleΑνίχνευση αφλατοξινών σε γαλακτοκομικά - ένα πρόβλημα δημόσιας υγείαςel
dc.title.alternativeDetection of aflatoxins in dairy products - a public health problemel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeStefanou, Valentina
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedGlobally, the consumption of milk and its by-products is undoubtedly one of the main and daily foods for every consumer. Milk helps the intake of essential nutrients such as calcium, lactose, amino acids, vitamins, minerals and various others that will be discussed below. Dairy catles’ health and living conditions are of primary importance for the final quality of milk and dairy products. Apart from the benefits that milk offers, it carries risks such as physical, chemical and microbiological. One of the main chemical hazards is the presence of aflatoxins belonging to mycotoxins in dairy products. In particular, an issue that concerns the industry is the presence of aflatoxin M1, which results from the metabolism of aflatoxin B1. Aflatoxins are caused by various species of fungi, mainly Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus and are characterized as the most toxic groups. The most important are AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1, AFM2. In recent years the legislative framework has taken care of the presence of aflatoxins in dairy products. Maximum limits and regulations have been set for their permitted quantity. However, it remains an issue which concers public health as there are detrimental consequences both in milk components as well as human and animal’s health. In the present work, extensive reference is made to the effects, the ways of treatment as well as the ways of detecting aflatoxins.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές