Ανίχνευση αφλατοξινών σε γαλακτοκομικά - ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας
Detection of aflatoxins in dairy products - a public health problem
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Κρητικάκου, Γεωργία Χριστίνα
Νατσίκου, Αικατερίνη
Ημερομηνία
2021-07-08Επιβλέπων
Αντωνόπουλος, ΔιονύσιοςΛέξεις-κλειδιά
Γάλα ; Μύκητες ; Μυκοτοξίνες ; Ανίχνευση ; ELISA ; Χρωματογραφικές τεχνικέςΠερίληψη
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση γάλακτος και των παραπροϊόντων του,
είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις κύριες και καθημερινές τροφές για κάθε
καταναλωτή. Το γάλα συμβάλλει στην πρόσληψη αναγκαίων θρεπτικών συστατικών
για τον οργανισμό όπως εκείνα του ασβεστίου, λακτόζης , αμινοξέων , βιταμινών ,
μεταλλικών αλάτων και διαφόρων άλλων που θα αναλυθούν παρακάτω. Η υγεία των
γαλακτοφόρων ζώων και οι συνθήκες διαβίωσης αποτελεί πρωταρχική σημασία για
την τελική ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πέρα από τα
οφέλη που προσφέρει το γάλα εγκυμονεί κινδύνους όπως φυσικούς, χημικούς και
μικροβιολογικούς. Ένας από τους βασικότερους χημικούς κινδύνους είναι η
παρουσία αφλατοξινών που ανήκει στις μυκοτοξίνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ειδικότερα ένα θέμα που απασχολεί τις βιομηχανίες γάλακτος είναι η παρουσία
αφλατοξίνης Μ1, που προκύπτει από το μεταβολισμό της αφλατοξίνης Β1. Οι
αφλατοξίνες προκαλούνται από διάφορα είδη μυκήτων, κυρίως το Aspergillus
flavus and Aspergillus parasiticus και χαρακτηρίζονται απο τις πιο τοξικές ομάδες. Οι
πιο σημαντικές είναι AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1, AFM2. Τα τελευταία χρονιά
το νομοθετικό πλαίσιο έχει μεριμνήσει για την παρουσία αφλατοξινών στα
γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχουν οριστεί ανώτατα όρια και κανονισμοί για την
επιτρεπόμενη ποσότητα τους. Ωστόσο παραμένει ένα θέμα που ανησυχεί την δημόσια
υγεία έχοντας επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στα συστατικά του γάλακτος όσο στην
υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Στην παρούσα εργασία γίνεται εκτενής αναφορά
στις επιπτώσεις, στους τρόπους αντιμετώπισης καθώς και στους τρόπους ανίχνευσης
αφλατοξινών.
Περίληψη
Globally, the consumption of milk and its by-products is undoubtedly one of the
main and daily foods for every consumer. Milk helps the intake of essential nutrients
such as calcium, lactose, amino acids, vitamins, minerals and various others that will
be discussed below. Dairy catles’ health and living conditions are of primary
importance for the final quality of milk and dairy products. Apart from the benefits
that milk offers, it carries risks such as physical, chemical and microbiological. One
of the main chemical hazards is the presence of aflatoxins belonging to mycotoxins in
dairy products. In particular, an issue that concerns the industry is the presence of
aflatoxin M1, which results from the metabolism of aflatoxin B1. Aflatoxins are
caused by various species of fungi, mainly Aspergillus flavus and Aspergillus
parasiticus and are characterized as the most toxic groups. The most important are
AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1, AFM2. In recent years the legislative framework
has taken care of the presence of aflatoxins in dairy products. Maximum limits and
regulations have been set for their permitted quantity. However, it remains an issue
which concers public health as there are detrimental consequences both in milk
components as well as human and animal’s health. In the present work, extensive
reference is made to the effects, the ways of treatment as well as the ways of detecting
aflatoxins.