Νοθεία και αυθεντικότητα καφέ και τσαγιού με χρήση μη στοχευμένων αναλυτικών τεχνικών
Adulteration and authenticity of coffee and tea using untargeted analytical techniques
Λέξεις-κλειδιά
Αυθεντικότητα ; Νοθεία ; Καφές ; Τσάι ; Μεταβολομική ; Υγρή χρωματογραφία - φασματομετρία μάζας ; Μη στοχευμένη ανάλυσηΠερίληψη
Ο καφές και τσάι είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου. Τα ιδιαίτερα
χημικά χαρακτηριστικά τους προσφέρουν μοναδική γεύση και ιδιαίτερα αρώματα, μελέτες
που έχουν γίνει και για τα δύο προϊόντα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αρκετά οφέλη για την
ανθρώπινη υγεία. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη μη στοχευμένων μεθόδων που
χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της αυθεντικότητας και νοθείας για τον καφέ και το
τσάι. Ο έλεγχος της ταυτότητας των δύο προϊόντων οφείλεται να πραγματοποιείται ώστε να
διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους. Οι κύριες μέθοδοι εντοπισμού που μελετήθηκαν ήταν οι
Φασματοσκοπικές τεχνικές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ελκυστικό και χρήσιμο εργαλείο για
σκοπούς ταυτοποίησης, η μεταβολομική, η οποία έχει αρκετά πλεονεκτήματα καθώς
διαχωρίζει τις ενώσεις, έχει υψηλή απόδοση ανάλυσης, σύντομο πειραματικό χρόνο και
αξιόπιστα αποτελέσματα. Ακόμα μελετήθηκε και η Υγρή χρωματογραφία η οποία παρέχει
βασικές πληροφορίες σχετικά με τις χημικές ενώσεις του καφέ και του τσαγιού.
Περίληψη
Coffee and tea are some of the most popular beverages in the world. Their special chemical
characteristics give them a unique taste and special aromas, studies that have been done on
both products have proven to have several benefits for human health. The purpose of this
paper is to study non-targeted methods used to detect authenticity and adulteration for
coffee and tea. The verification of the identity of the two products is due to be carried out in
order to ensure their reliability. The main detection methods studied were Spectroscopic
techniques, which have proven to be an attractive and useful tool for identification
purposes. Metabolomics, which has many advantages as it separates compounds, has high
analysis throughput, short experimental time and reliable results. Liquid chromatography
was also studied, which provides basic information about the chemical compounds of coffee
and tea