Show simple item record

Νοθεία και αυθεντικότητα καφέ και τσαγιού με χρήση μη στοχευμένων αναλυτικών τεχνικών

dc.contributor.advisorΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.authorΒάβουλα, Ειρήνη
dc.date.accessioned2024-11-12T08:45:03Z
dc.date.available2024-11-12T08:45:03Z
dc.date.issued2024-09-27
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8014
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7846
dc.description.abstractΟ καφές και τσάι είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου. Τα ιδιαίτερα χημικά χαρακτηριστικά τους προσφέρουν μοναδική γεύση και ιδιαίτερα αρώματα, μελέτες που έχουν γίνει και για τα δύο προϊόντα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αρκετά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη μη στοχευμένων μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της αυθεντικότητας και νοθείας για τον καφέ και το τσάι. Ο έλεγχος της ταυτότητας των δύο προϊόντων οφείλεται να πραγματοποιείται ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους. Οι κύριες μέθοδοι εντοπισμού που μελετήθηκαν ήταν οι Φασματοσκοπικές τεχνικές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ελκυστικό και χρήσιμο εργαλείο για σκοπούς ταυτοποίησης, η μεταβολομική, η οποία έχει αρκετά πλεονεκτήματα καθώς διαχωρίζει τις ενώσεις, έχει υψηλή απόδοση ανάλυσης, σύντομο πειραματικό χρόνο και αξιόπιστα αποτελέσματα. Ακόμα μελετήθηκε και η Υγρή χρωματογραφία η οποία παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τις χημικές ενώσεις του καφέ και του τσαγιού.el
dc.format.extent64el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑυθεντικότηταel
dc.subjectΝοθείαel
dc.subjectΚαφέςel
dc.subjectΤσάιel
dc.subjectΜεταβολομικήel
dc.subjectΥγρή χρωματογραφία - φασματομετρία μάζαςel
dc.subjectΜη στοχευμένη ανάλυσηel
dc.titleΝοθεία και αυθεντικότητα καφέ και τσαγιού με χρήση μη στοχευμένων αναλυτικών τεχνικώνel
dc.title.alternativeAdulteration and authenticity of coffee and tea using untargeted analytical techniquesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedCoffee and tea are some of the most popular beverages in the world. Their special chemical characteristics give them a unique taste and special aromas, studies that have been done on both products have proven to have several benefits for human health. The purpose of this paper is to study non-targeted methods used to detect authenticity and adulteration for coffee and tea. The verification of the identity of the two products is due to be carried out in order to ensure their reliability. The main detection methods studied were Spectroscopic techniques, which have proven to be an attractive and useful tool for identification purposes. Metabolomics, which has many advantages as it separates compounds, has high analysis throughput, short experimental time and reliable results. Liquid chromatography was also studied, which provides basic information about the chemical compounds of coffee and teael


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές