Show simple item record

Διαφορετικοί ορότυποι E.coli σε τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσής τους

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΒελετάκου, Μαρία
dc.date.accessioned2024-11-19T08:21:12Z
dc.date.available2024-11-19T08:21:12Z
dc.date.issued2024-11
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8048
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7880
dc.description.abstractΘέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διαφορετικοί ορότυποι των βακτηρίων Escherichia Coli στα τρόφιμα και οι μέθοδοι ανίχνευσής τους. Φέρει 4 ομάδες αντιγόνων: τα Ο - σωματικά αντιγόνα, τα Η- αντιγόνα μαστιγίου, τα Κ-περιβληματικά αντιγόνα, τα F- αντιγόνα. Η διάκριση σε ορότυπους του E.coli είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που ξεκινάει από το αντιγόνο Ο, το οποίο καθορίζει την ορομάδα και τα αντιγόνα Η καθορίζουν τους διαφορετικούς ορότυπους. Πρόκειται για έναν δυνητικά παθογόνο μικροοργανισμό που φυσιολογικά αποικίζει τον γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου, αλλά και άλλων ζώων όπως τα μηρυκαστικά και τα ερπετά. Ορισμένα στελέχη E.coli είναι παθογόνα και ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από αυτά είτε από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού, μέσω επαφής με τα περιττώματα μολυσμένων ζώων ή ανθρώπων. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί από παθογόνα στελέχη Ε.coli είναι ποικίλα και κυμαινόμενης σοβαρότητας. Έτσι, μπορεί να εμφανίσει διάρροιες ή ακόμη και εντεροαιμορραγία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως και μηνιγγίτιδα, πνευμονία ή ακόμη και σηψαιμία. Παραδοσιακά η ανίχνευση και η ταυτοποίηση των οροτύπων E.coli γίνεται με καλλιέργεια βιολογικών υγρών ασθενών ατόμων ή μολυσμένων τροφίμων, αλλά και πιο πρόσφατα με τη βοήθεια φαινοτυπικών μεθόδων ανάλυσης, όπως είναι η ταυτοποίηση με βακηριοφάγους ή η τεχνική MALDI – TOF MS, ανοσολογικών μεθόδων ανάλυσης, όπως είναι η ELISA ή η δοκιμασία ανοσομαγνητικού διαχωρισμού, μοριακών μεθόδων ανάλυσης, όπως ο πολυτοπικός προσδιορισμός αλληλουχίας (MLST), το πολλαπλό PCR ή η υψηλής απόδοσης PCR σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν οπτικοί, πιεζοηλεκτρικοί ή ηλεκτροχημικοί βιοαισθητήρες.el
dc.format.extent54el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑνοσολογικές μέθοδοιel
dc.subjectΜοριακοί μέθοδοιel
dc.subjectEscherichia coliel
dc.subjectΟρότυποιel
dc.subjectΚαλλιέργειαel
dc.subjectΒιοαισθητήρεςel
dc.titleΔιαφορετικοί ορότυποι E.coli σε τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσής τουςel
dc.title.alternativeDifferent E.Coli serotypes in food and their detection methodsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is the different serotypes of Escherichia Coli bacteria in food and their detection methods. It carries 4 groups of antigens: O - somatic antigens, H - flagellar antigens, K - envelope antigens, F - antigens. Differentiation into serotypes of E. coli is a complex process that starts with the O antigen, which determines the serogroup, and the H antigens determine the different serotypes. It is a potentially pathogenic microorganism that normally colonizes the gastrointestinal tract of humans, but also of other animals such as ruminants and reptiles. Some strains of E. coli are pathogenic and humans can become infected with them either by consuming contaminated food or water, through contact with the feces of infected animals or humans. The symptoms that a person infected with pathogenic strains of E. coli can present are varied and vary in severity. Thus, diarrhea or even intestinal bleeding, urinary tract infections, as well as meningitis, pneumonia or even septicemia can occur. Traditionally the detection and identification of E. coli serotypes is done by culturing biological fluids of sick individuals or contaminated food, but also more recently with the help of phenotypic analysis methods, such as bacteriophage identification or the MALDI – TOF MS technique, immunological analysis methods , such as ELISA or immunomagnetic separation assay, molecular methods of analysis such as multilocus sequencing (MLST), multiplex PCR or high-throughput real-time PCR. Optical, piezoelectric or electrochemical biosensors may also be usedel


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές