Άγριο τριαντάφυλλο, λεβάντα, πράσινο τσάι: χημική σύσταση, αντιοξειδωτική και βιολογική δράση
Wild rose, lavender, green tea: chemical composition, antioxidant and biological action
Πτυχιακή εργασία
Author
Ανδρέου, Ασπασία
Μακρή, Μαριάμ-Νεφέλη
Date
2021-07-16Advisor
Stefanou, ValentinaKeywords
Λεβάντα ; Πράσινο τσάι ; Χημική σύσταση ; Αντιοξειδωτική δράση ; Βιολογική δράση ; Άγριο τριαντάφυλλοAbstract
Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ανθρώπων για φυσικές λύσεις τόσο στη διατροφή όσο και στα καλλυντικά σκευάσματα, έχει αυξηθεί. Τα βότανα αποτελούν ιδανική επιλογή λόγω της υψηλής βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το άγριο τριαντάφυλλο, η λεβάντα και το πράσινο τσάι είναι ευρέως γνωστά βότανα τα οποία έχουν σύσταση πλούσια σε φυτοχημικές και βιοδραστικές ουσίες, όπως οι αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις, παρουσιάζουν ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και την ευεξία ενώ έχουν και σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν την συμβολή των βοτάνων αυτών στην υγεία και την προστασία που παρέχουν έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών ασθενειών, της άνοιας και άλλων.
Abstract
In recent years, people's interest in natural solutions in both nutrition and cosmetics has increased. Herbs are an ideal choice due to the high bioavailability of nutrients such as vitamins, minerals and essential fatty acids. Wild rose, lavender and green tea are well-known herbs that have a composition rich in phytochemical and bioactive substances, such as antioxidant compounds, polyphenols, carotenoids and flavonoids. These compounds have beneficial effects on human health and well-being and also have an important role in the food, pharmaceutical and cosmetic industry. Many studies support the contribution of these herbs to the health and protection they provide against cancer, cardiovascular diseases, dementia and others.